Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Spāņu medmāsa un Nigērija brīva no Ebolas vīrusa

Spāņu medmāsai, kura kļuva par pirmo ar Ebolas vīrusu inficēto ārpus Rietumāfrikas, veiktās analīzes apliecinājušas, ka sievietes asinīs vairs neesot nāvējošā vīrusa pēdas, pavēstījušas Spānijas varasiestādes. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien sprieda par kopēju stratēģiju cīņā pret vīrusa uzliesmojumu, ko savā teritorijā esot izdevies apturēt Āfrikas visvairāk apdzīvotajai valstij Nigērijai, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Spānijas Veselības ministrija pirmdien paziņoja, ka Madrides Karlosa III vārdā nosauktās slimnīcas medmāsu Terēzu Romero varēs uzskatīt par brīvu no Ebolas vīrusa, ja otrdien vēlreiz tiks saņemti analīžu rezultāti, kas apliecina, ka viņas organismā nav bīstamās infekcijas, vēsta ziņu aģentūra AFP. Pirmoreiz par negatīviem Ebolas vīrusa analīžu rezultātiem tika paziņots svētdien, bet bija nepieciešams veikt papildu pārbaudes, lai būtu droši, ka 44 gadus vecā sieviete patiešām ir vesela.

Medmāsas ārstēšanā izmantota asins plazma no cilvēka, kuram izdevies uzveikt Ebolas vīrusu. Spānijas veselības institūcijas atteikušās atklāt plašāku informāciju par Romero ārstēšanu, jo sieviete to nav vēlējusies. Pat ja pēdējo analīžu rezultāti uzrādīs, ka mediķe ir brīva no Ebolas vīrusa, viņai būs jāpaliek slimnīcā vēl divas nedēļas, lai pilnībā atkoptos no mokošās cīņas ar slimību.

Karantīnā atrodas Romero vīrs Havjers Limons un vēl 14 cilvēku, kuriem bijis fizisks kontakts ar sievieti pirms Ebolas vīrusa atklāšanas. Nevienam no viņiem nav parādījušies slimības simptomi - drudzis, muskuļu sāpes, vemšana un caureja -, tomēr šo cilvēku novērošana turpināšoties. Ebolas inkubācijas periods ilgst no divām dienām līdz trim nedēļām.

ES dalībvalstu ārlietu ministri vakar Luksemburgā nolēma iecelt koordinatoru, kura pienākums būs finansējuma un resursu apkopošana cīņai pret Ebolas vīrusu, pēc tikšanās paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss. Koordinators bāzēsies ES Ātrās reaģēšanas koordinācijas centrā Briselē. Savienotās Valstis līdzīgu posteni izveidoja pirms trim nedēļām.

Līdz šim ES dalībvalstis ir savākušas nepilnus 500 miljonus eiro, vēsta AP. Visvairāk - 160 miljonus eiro - atvēlējusi Lielbritānija, bet Vācija pievienojusi aptuveni 100 miljonus eiro. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirms pirmdienas tikšanās īso ziņojumu vietnē Twitter solīja, ka arī mūsu valsts sniegs finansiālu ieguldījumu ES kopējos pūliņos.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien pasludināja Nigēriju par brīvu no Ebolas vīrusa, jo 170 miljonu iedzīvotāju lielajā valstī jau sešas nedēļas nav fiksēts neviens jauns inficēšanās gadījums. "Tas ir iespaidīgs veiksmes stāsts, kas parāda pasaulei, ka Ebolas vīrusa izplatību var savaldīt," paziņoja PVO. "Bet mēs arī saprotam, ka esam uzvarējuši tikai cīņu, bet karš beigsies tikai tad, kad visa Rietumāfrika tiks pasludināta par brīvu no Ebolas vīrusa."

Visu Ulda Ķezbera rakstu Spāņu medmāsa un Nigērija brīva no Ebolas vīrusa lasiet otrdienas, 21.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits