Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Specvienības Alfa veterāni lūdz Medvedevu viņus aizstāvēt

Bijušie Padomju Savienības Valsts drošības komitejas (VDK) specvienības Alfa darbinieki, kuri piedalījās 1991. gada 13. janvāra asiņainajos notikumos pie Viļņas televīzijas torņa, ar vēstules starpniecību vērsušies pie Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva, lūdzot aizstāvēt viņus. Alfa veterānus ir satraucis atgadījums ar viņu bijušo komandieri Mihailu Golovatovu, kurš jūlija vidū tika arestēts Austrijā, pamatojoties uz Lietuvas pieprasījumu.

Vēstulē teikts, ka M. Golovatovs «bez pierādījumiem tiek apsūdzēts kara noziegumos». «Ir pamats uzskatīt, ka Lietuvas politiskie spēki, kuri cenšas risināt savas iekšējās problēmas ar ārēja ienaidnieka meklēšanu Krievijas personā un mēģina iesist ķīli Eiropas Savienības (ES) un Krievijas attiecībās, neapstāsies pie provokācijas pret M. Golovatovu un veiks darbības pret citiem Alfa grupas veterāniem, kuri 1991. gadā atradās Viļņā dienesta komandējumā,» teikts vēstulē, ko citē NEWSru.

Bijušie kaujinieki arī pauda satraukumu par Lietuvas un citu Baltijas valstu reakciju uz Austrijas lēmumu atbrīvot M. Golovatovu.

Bijušais VDK darbinieks M. Golovatovs tika arestēts 14. jūlijā Austrijas galvaspilsētā Vīnē, pamatojoties uz Lietuvas Ģenerālprokuratūras izdotu ES orderi. Naktī uz 16. jūliju Lietuva saņēma apstiprinājumu, ka aizdomās turamais atbrīvots, jo no Viļņas neesot saņemta visa nepieciešamā informācija, uz kuras pamata M. Golovatovu varētu arestēt. Tas izraisīja Viļņas dusmas.

Arī ES tieslietu komisāre Viviana Redinga trešdien paziņoja, ka esot vīlusies Austrijas rīcībā un uzskata, ka Vīnes varas iestādes nedarīja sev godu, atbrīvojot M. Golovatovu tikai formalitāšu dēļ, nevis vadoties pēc likuma gara. Tāpat viņa ir neizpratnē par austriešu apgalvojumiem, ka Eiropas Komisija esot atbalstījusi Austrijas rīcību. Komisāre sacīja, ka bezprecedenta gadījums ir tas, ka šāds incidents jāizskata ES tieslietu ministru apspriedē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits