Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Talibi NATO spēku aiziešanu salīdzina ar padomju karaspēka izvešanu un Vjetnamas kara beigām

Izvērtējot aizvadīto gadu, Afganistānas talibi ASV vadīto ārvalstu spēku gaidāmo aiziešanu salīdzinājuši ar padomju karaspēka izvešanu no Afganistānas 1989.gadā un Vjetnamas kara beigām.

Īsajā atskatā uz 2012.gadu talibi apgalvo, ka koalīcijas spēki ir "pilnībā zaudējuši savu gribu cīnīties un praktiski sākuši (..) atkāpšanās procesu". "Mēs varam nekļūdīgi apgalvot, ka 2012.gads Afganistānā pašreizējai okupācijai bijis tieši tāds pats kā 1986.gads iepriekšējai," norādīts talibu paziņojumā.

1986.gads tiek uzskatīts par pagrieziena punktu padomju karaspēka karā Afganistānā, kuru pēdējie padomju karavīri atstāja 1989.gadā. "Kad Amerika piedzīvoja pilnīgu sabrukumu Vjetnamā, viņi izdomāja formulu "Pasludini uzvaru un bēdz"" un vēlas izmantot līdzīgu formulu arī šoreiz, norādījuši talibi. "Patiesībā viņi vēlas bēgt no Afganistānas, tāpat kā pagriezās un aizbēga no Vjetnamas," teikts paziņojumā.

Pēc 11 gadus ilgas cīņas ar talibiem, NATO koalīcijas spēki 2012.gadā samazināja karavīru skaitu par aptuveni 30 000 un 2014.gadā plāno izvest visus kaujas spēkus no Afganistānas.

100 000 starptautisko spēku karavīru, kas joprojām atrodas Afganistānā, apmāca vietējo afgāņu armiju un policiju, lai tā spētu uzturēt drošību valstī pašu spēkiem, bet Afganistānas valdība tikmēr gatavojas sākt miera sarunas ar talibiem.

Talibu režīms tika gāzts 2001.gadā ASV vadītā iebrukuma dēļ, bet talibu pretestība Afganistānā jūtama joprojām, un pastāv bažas, ka viņu atgriešanās pie varas jebkādos līmeņos un apmēros var sagraut panākumus, kas šajos gados gūti demokrātijas un cilvēktiesību jomā. Ārvalstu koalīcijas līderi apgalvo, ka afgāņi tagad uzņēmušies aptuveni 75% no militārajiem pienākumiem, tomēr ASV plāno atstāt nelielus spēkus Afganistānā arī pēc 2014.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits