Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Teroristu izšķīdinātie jaunieši

Pagājušā gada laikā ārpus Sīrijas un Irākas teritorijas teroristiskā grupējama Islāma valsts atbalstītāji un kaujinieki pasaulē pastrādājuši vairāk nekā divdesmit terora aktu, vēsta The New York Times apkopotā statistika. Eiropas iedzīvotājiem spilgtāk atmiņā būs palikuši divi nežēlīgi teroristu uzbrukumi Francijas galvaspilsētā Parīzē - 2015. gada sākumā satīras žurnāla Charlie Hebdo redakcijā un novembrī koncertzālē, kā arī vairākās citās Parīzes vietās.

Organizējot uzbrukumus tieši zem Eiropas drošības iestāžu deguna, Islāma valsts pierādījusi, cik sekmīgi iespējams izmantot radikalizētus musulmaņus, kuri, iespējams, pat visu dzīvi pavadījuši Rietumu sabiedrībā. Viens no Eiropas lielākajiem izaicinājumiem 2016. gadā, kā nesen Eiropas Parlamenta (EP) rīkotajā konferencē par terorismu atzina speciālisti, ir tieši jauniešu radikalizācijas novēršana. Eksperti atklājuši, ka teroristi radikalizāciju pārvērš par spēli, kur noteikti sasniegumi dod jaunas iespējas, un "spēles" galā ir iespēja doties uz kalifātu, kas tiek reklamēts kā islāma utopija.

Islāma valsts propagandisti, radikalizējot jauniešus, izmanto metodes, kas pusaudzim atņem viņa personību un padara par daļu no grupas, kuras galvenais mērķis ir rīkoties saskaņā ar "kalifa" teikto. To, stāstot par centieniem radikalizētos jauniešus atgriezt normālā dzīvē, EP rīkotājā konferencē norādīja franču antropoloģe Dunija Buzāra (Dounia Bouzar). Teroristi bieži vien rekrutēšanai un radikalizācijai izraugās pusaudžus, jo, kā skaidro pētniece, tieši šajā vecumā viņi ir šaubu, nedrošības un bažu nomākti - "rekrutētāji izmanto šīs šaubas, lai padarītu jaunieti vēl nedrošāku un pievērstu viņu radikālajam islāmam kā vienīgajam, patiesajam glābiņam. Teroristi jaunietim ieskaidro, ka nedrošība, ko viņš jūt, ir dievišķo spēku ietekme, jo tieši viņš ir Dieva izraudzīts".

Rekrutētāji cenšas salauzt jaunieša uzticību pasaulei. Piemēram, pat ja jaunieša tēvs ir "labs" musulmanis - vairākas reizes devies svētceļojumā uz Meku un seko Korāna mācībām -, rekrutētāji jaunietim teiks, ka tēvs ir divkosis, jo, piemēram, dzīvo Rietumu sabiedrībā. Teroristi bieži vien arī izmanto sazvērestības teorijas un mītus, lai panāktu, ka jaunietis uzticas tikai viņiem, jo gan skolotāji, gan vecāki ir Rietumu «apmuļķoti». "Radikalizēta persona nesaprot, ka tā ir radikalizēta," saka pētniece, "radikalizēti jaunieši domā, ka mēs pārējie guļam."

Tāpat pētnieki norāda, ka Islāma valsts rekrutēšanas metodes ir kļuvušas smalkākas, solījumus un rekrutēšanas informāciju pielāgo katram jaunietim - vairs nav viens vēstījums, kāpēc pievienoties svētajam karam, vēstījumi ir kļuvuši diferencēti. Piemēram, jaunietim, kurš ticis diskriminēts, apsola, ka viņš varēs aizstāvēt vājākos un viņš nonāks vidē, kurā valda vienlīdzība. Nabadzīgam jaunietim saka, ka kalifātā nav nabagu.

Lai jaunieti rekrutētu, teroristi sāk kampaņu, kas viņam liek saraut saites ar iepriekšējo dzīvi - vecākiem, radiem, draugiem, skolu. Tādējādi jaunietis vieglāk iekļaujas grupā, kurā viņam tiek atņemta un «izšķīdināta individualitāte, padarot viņu par vienu no svētā kara kaujiniekiem». Turklāt Buzāra zināja teikt, ka šādas metodes nav unikālas tikai Islāma valstij - vēsturiski totalitārie režīmi ir izmantojuši līdzīgas pakļaušanas programmas.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 15.februāra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits