Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Lietus, kas Amazones mežos gaidāms nākamo divu nedēļu laikā, būs lokāls un spēs apdzēst vien nelielus, izolētus degšanas apgabalus

Tuvākajās nedēļās lietus Amazones mežiem nepalīdzēs

Lietus, kas atsevišķos Amazones lietus mežu apgabalos gaidāms tuvākajās nedēļās, nepalīdzēs apdzēst ugunsgrēkus, kuri izraisījuši globālu satraukumu. Meteorologi saka, ka ar cilvēku rīcībā esošajiem resursiem šāda mēroga dabas stihiju nevar ierobežot - cerības ir vien uz intensīvām lietusgāzēm, kas netiek prognozētas vismaz līdz septembra vidum, raksta Reuters.

Ugunsgrēki Amazones baseina lietus mežos pārkāpuši valstu robežas un vairs nav runa par degšanu Brazīlijas teritorijā - mežs aptuveni 10 tūkstošu kvadrātkilometru plātībā deg arī Bolīvijā blakus robežai ar Brazīliju un Paragvaju.

Brazīlijas valdība, kura noraidījusi G7 valstu piedāvāto palīdzību cīņā ar ugunsgrēkiem, uz degošajiem apgabaliem nosūtījusi gan karavīrus, gan militārās lidmašīnas. Eksperti gan uzsver - ar to ne tuvu nebūs gana. Šādā veidā iespējams nodzēst vien pašus nelielākos ugunsgrēkus vai novērst jaunu rašanos, bet plašā degšana par "pasaules plaušām" dēvētajā mežā varētu apstāties vien ar intensīva lietus sezonas iestāšanos. Lietus sezona Brazīlijas lietus mežos ierasti sākas septembra otrajā pusē, līšana pieņemas spēkā vairāku nedēļu gaitā. 

Šobrīd meteoroloģiskās prognozes liecina, ka tuvākajās 15 dienās lietus būs vien atsevišķos meža apgabalos, turklāt pārsvarā tādos, kur mežs nedeg, savukārt liesmu postītajās vietās būtiski nokrišņi tuvāko divu nedēļu laikā nav gaidāmi. Eksperti ir pesimistiski noskaņoti. 

"Jā, dažās vietās lietus apdzēsīs liesmas, bet tie būs atsevišķi, izolēti apgabali, nevis viss degšanas rajons," skaidroja Sanpaulu Universitātes meteoroloģijas zinātņu profesore Marija Silva Diaza, piebilstot, ka uz intensīvu līšanu plašos apgabalos var cerēt vien oktobrī.

Diaza skaidro, ka lietum jābūt gana intensīvam, pretējā gadījumā ūdens vienkārši iztvaikotu, bet mežs turpinātu degt. Viņa lēš, ka degoša apgabala apdzēšanai nepieciešams, lai vienas līdz divu stundu laikā nolīst vismaz 20 milimetri nokrišņu, bet vietās, kur degšana ir īpaši intensīva - vēl vairāk.

Diena jau vēstīja, ka par "pasaules plaušām" dēvētais mežs ir svarīgs klimata pārmaiņu piebremzēšanā. Valstu vadītāji un slavenības ir aicinājušas starptautisko sabiedrību aktīvi iesaistīties krīzes risināšanā.

Savukārt klimata pārmaiņas noliedzošais Brazīlijas labējais prezidents Žairs Bolsonaru, kura politiku vides aizstāvji vaino Amazones lietus meža iznīcināšanā, ir nācis klajā ar sazvērestības teorijām par plašo ugunsgrēku izcelšanos un mēģinājumiem diskreditēt viņa valdību. 

Top komentāri

fake newspaper
f
Dēvēt Brazīlijas mežus par "planētas plaušām ir dīvaini, ņemot vērā, ka tie saražo mazāk par 5% no planētas skābekļa. Vairāk nekā pusi saražo okeāni. Iepriekš sociālistu prezidenta laikā Brazīlijā katru gadu izcirta 25000 kv.km mežu un visi bija apmierināti. Tagad tikai 7000 kv.m, un liberāļi sāk bļaut, jo pie varas ir labējais prezidents. "Planētas plaušās" ietilpst arī franču aizjūras teritorija, kurā situācija ar mežiem ir daudz neskaidrāka, bet visi klusē, jo Makaronu kritizēt nedrīkst.
fake newspaper
f
Āfrikā meži deg trīsreiz vairāk, bet par to nerunā, jo afrikāņus kritizēt taču nedrīkst. Viņus tikai drīkst uzņemt kā bēgļus un maksāt pabalstus.
reptilis
r
Krievijā nodeguši šo sezon apmēram 7.miljoni hektāru meža ...un - klusums:)))....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits