Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tuvojas kritiskā robeža zemestrīcē Marokā drupās aprakto cilvēku izglābšanai

Glābēji Āfrikas ziemeļaustrumu valstī Marokā, vietām izmantojot vien savas rokas, cenšas joprojām atrast izdzīvojušos drupās pēc piektdien notikušās zemestrīces ar magnitūdu 6,8, kurā dzīvību zaudēja vismaz 2122 cilvēki un vēl vairāk tika ievainoti, daži ļoti smagi, vēsta BBC.

Īpašas problēmas sagādā tas, ka smago tehniku nevar piegādāt zemestrīcē visvairāk cietušajiem ciemiem Atlasa kalnu rajonos, jo ceļus joprojām bloķē uz tiem sakritušie klintsbluķi. Vēl pirmdien joprojām vairāki cietušie ciemi bija pilnīgi izolēti no apkārtnes un tajos nebija ieradušies glābēji. Marokā izsludinātas trīs dienu sēras.

Palīdzēt vietējiem glābējiem devušās glābēju komandas no Spānijas, Apvienotās Karalistes un Kataras, vēsta Marokas ziņu aģentūra MAP. Briti nosūtījuši 60 meklēšanas un glābšanas ekspertus, četrus mediķus, četrus meklēšanas suņus. No Spānijas Marokā jau ieradušies 56 karavīri un četri meklēšanas suņi.

Glābēju organizācijas vēsta, ka kritiskas ir 72 stundas pēc zemestrīces, lai paspētu izglābt drupās apraktos, raksta Deutsche Welle. Tas nozīmē, ka jau otrdienas rītā izdzīvošanas proporcija zem gruvešiem būs samazinājusies līdz 5–10%.

Glābēju komandas cenšas piekļūt apdzīvotajām vietām, kas atradās tuvāk zemestrīces epicentram. Problēmas sagādā tas, ka uz daudzām no šīm attālajām vietām pat normālā ikdienā nav izbraucamu ceļu. Dažus ciemus varot sasniegt vien ar ēzeļiem.

Lai gan Marrākešas pilsēta atrodas 70 kilometru attālumā no zemestrīces epicentra, arī tur ir postījumi, īpaši tūristu iecienītajā vecpilsētas daļā.

Marokas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka akceptējusi palīdzības piedāvājumus no četrām ārvalstīm – Spānijas, Lielbritānijas, Kataras un Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Bijušās koloniālās lielvaras Francijas piedāvājumu palīdzēt Marokas valdība joprojām nav akceptējusi. Francija esot atvēlējusi piecus miljonus eiro palīdzības organizācijām, kas organizē pārtikas un pirmās nepieciešamības piegādes cietušajiem rajoniem.

Šī ir postošākā zemestrīce Marokā kopš 1960. gada, kad zemestrīce ar magnitūdu 5,7 nopostīja pilsētu Agādīru valsts rietumos, nonāvējot vairāk nekā 12 tūkstošus cilvēku, kas ir trešdaļa no pilsētas iedzīvotāju skaita, atgādina France24.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits