Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Varu Kvebekā pārņem separātisti

Nāvējoša apšaude otrdien vakarā aptumšojusi separātistu partijas prieku par triumfu parlamenta vēlēšanās Kanādas franciski runājošajā provincē Kvebekā, kur politiskais spēks atgriežas pie varas pēc deviņiem gadiem opozīcijā. Kāds pusmūža vīrietis atklāja uguni, nogalinot vienu un smagi ievainojot vēl vienu cilvēku, Monreālā pie ieejas ēkā, kur Kvebekiešu partijas līdere Polīna Maruā teica uzvaras runu.

Šāvējs, kurš pēc uzbrukuma esot franciski saucis «angļi mostas», ticis apcietināts, un policija noskaidros viņa rīcības iemeslus. Apšaudes dēļ P. Maruā vajadzēja pārtraukt runu, kurā viņa apņēmīgi paziņoja, ka ir jāpanāk Kvebekas atdalīšanās no Kanādas, lai gan iepriekšējos mēģinājumos viņas partijai tas nav izdevies.

Protesta balsojums

Otrdien notikušajās Kvebekas ārkārtas parlamenta vēlēšanās P. Maruā vadītā Kvebekiešu partija saņēma 31,9% vēlētāju atbalstu, kas tai dod 54 no 125 deputātu vietām likumdevējā, informē Kanādas sabiedriskā raidorganizācija CBC. Partija iepriekš cerēja iegūt 63 mandātus, lai veidotu vairākuma valdību, tomēr tagad P. Maruā, kura kļūs par provinces pirmo premjerministri sievieti, nāksies vadīt mazākuma valdību. Viņa par to nebēdā, jo esot gatava sadarboties ar citām partijām.

Savas vēlāk pārtrauktās uzrunas laikā P. Maruā vērsās pie angliski runājošajiem Kvebekas iedzīvotājiem: «Mums ir kopīga vēsture, un es vēlos, lai mums būtu kopīga nākotne.» Viņa arī uzrunāja «draugus un kaimiņus Kanādā», sakot, ka Kvebekai ir jākļūst neatkarīgai. «Mēs vēlamies valsti, un mums tā būs,» paziņoja P. Maruā, izraisot skaļas klātesošo ovācijas.

Deviņus gadus valdījusī Liberālā partija vēlēšanās ieguva 31,2% vēlētāju atbalstu un 50 krēslu parlamentā, kurā līdz šim strādāja 64 liberāļi. Aizejošais Kvebekas premjers Žaks Šarē, kura partija ir ierauta apjomīgā korupcijas skandālā, atzina savu zaudējumu, bet norādīja, ka vēlēšanu rezultāti parāda, ka «Kvebekas nākotne ir Kanādā». Arī analītiķi uzskata, ka Kvebekiešu partijas uzvara ir vairāk vēlētāju nepatikas pret Liberālo partiju rezultāts nekā atbalsts provinces atdalīšanai no Kanādas.

Trūkst harismas

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas neliecina par kvebekiešu entuziasmu jautājumā par provinces, kurā 80% iedzīvotāju dzimtā valoda ir franču, atdalīšanos no Kanādas. Tādēļ nav skaidrs, vai P. Maruā partijas uzvara novedīs pie jauna referenduma par Kvebekas neatkarību. Jau divreiz - 1980. un 1995. gadā - Kvebekiešu partija šādus balsojumus iniciēja, bet abos gadījumos tie beidzās ar negatīvu rezultātu. Pirms vēlēšanām P. Maruā esot solījusi sarīkot referendumu, ja būs drošība, ka vairākums nobalsos par Kvebekas neatkarību.

Daudzi partijas atbalstītāji norāda, ka P. Maruā trūkst harismas, tādēļ viņa nebūšot tā, kura spēšot aiz sevis pulcēt pietiekami daudz neatkarības atbalstītāju. «Ir skaidrs, ka pašreizējā Kvebekiešu partija mūs neaizvedīs līdz suverenitātei. Tā nav pietiekami vienojoša un iedvesmojoša,» uzskata bijušais Kvebekiešu partijas valdības ministrs Žozefs Fakāls.

Iespējams, P. Maruā ar citiem līdzekļiem mēģinās panākt pakāpenisku Kvebekas aiziešanu no Kanādas. Monreālā esošās Makgila universitātes politoloģe Antonija Maioni paredz, ka jaunā Kvebekas valdība vērsīsies pie Kanādas centrālās valdības ar prasību piešķirt lielāku teikšanu par tādām nozarēm kā ārpolitika un ekonomika. Ja Otava atteiktu, tad P. Maruā valdība varētu vērsties tiesā, un dažu jautājumu izskatīšana aizietu pat līdz Kanādas Augstākajai tiesai. «Katrs Kvebekiešu partijas zaudējums tiktu pasniegts kā vēl viens iemesls, kādēļ Kvebekai labāk ir būt par sevi,» A. Maioni citē aģentūra The Canadian Press.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits