Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ziemeļkoreja informē Japānu par plāniem palaist satelītu

Ziemeļkoreja formāli informējusi Japānu, ka jau trešdien varētu veikt satelīta palaišanu orbītā.

Japānas krasta apsardze otrdien savā mājaslapā publicēja brīdinājumu par satelīta palaišanas riskiem laika posmā no 22.novembra līdz 1.decembrim, savukārt Dienvidkorejas Okeānu un zivsaimniecības ministrija izdevusi kuģošanas brīdinājumu iespējamās palaišanas laikā.

Japānas premjerministrs Fumio Kisida žurnālistiem apliecināja, ka ministrijām un institūcijām dots rīkojums informēt sabiedrību, "pieprasīt palaišanas atcelšanu", kā arī gatavoties "neparedzamām situācijām".

Ziemeļkorejai šogad divreiz - maijā un augustā - neizdevās izvietot orbītā militāro izlūkošanas satelītu. Sākotnēji Phenjana solīja trešo mēģinājumu veikt oktobrī, tomēr tas nenotika.

Dienvidkoreja lēš, ka trešais mēģinājums varētu būt veiksmīgāks, jo Ziemeļkoreja varētu būt saņēmusi Krievijas ekspertu palīdzību apmaiņā pret bruņojuma piegādēm Maskavai, kas nepieciešamas tās karā Ukrainā.

Abu tradicionāli sabiedroto valstu līderi Kims Čenuns un Vladimirs Putins septembrī tikās Krievijas Tālajos Austrumos.

Pēc tikšanās Putins pieļāva, ka Maskava varētu palīdzēt Phenjanai satelītu tehnoloģiju attīstībā.

Kims vizītē Krievijā paziņoja, ka divpusējās saites ar Maskavu ir viņa valsts prioritāte. Vašingtona un eksperti uzskata, ka Phenjana pretī vēlas saņemt militāro palīdzību, piemēram, satelīta tehnoloģijas, un tiecas modernizēt padomju laika militāro aprīkojumu.

Veiksmīga spiegošanas satelīta palaišana ļautu Ziemeļkorejai uzlabot izlūkošanas spējas, jo īpaši datu vākšanā par Dienvidkoreju, un sniegt izšķirīgus datus jebkāda militāra konflikta apstākļos, brīdina eksperti.

Ziemeļkoreja šogad ir veikusi rekordlielu skaitu ieroču izmēģinājumu. Tās attiecības ar Dienvidkoreju un ASV ir ļoti saspīlētas, pastāvot bažām, ka Phenjana varētu veikt pirmo kodolizmēģinājumu kopš 2017.gada. Tā ir veikusi pavisam sešus kodolizmēģinājumus kopš 2006.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits