Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brexit būtiski mazina britu tirdzniecību ar ES

Pirmās nedēļas pēc Brexit pārejas perioda beigām gadumijā, kā jau prognozēts, atklājušas daudz problēmu, ko radījusi Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības vienotā tirgus. Preču, īpaši svaigo pārtikas produktu, eksportētāju un importētāju darbību apgrūtinājušas gan jau aizmirstās birokrātiskās procedūras, kas nepieciešamas, lai preces varētu šķērsot robežu, gan sarežģījumi loģistikā, gan jaunas nodevas, kas tagad jāmaksā par precēm, ko pircēji internetā pasūta robežas otrā pusē.

Politico.eu raksta bijušais britu avīzes The Independent ārzemju ziņu redaktors, 20 gadu par korespondentu Parīzē strādājušais Džons Ličfīlds, "redzot pūstošās zivis Skotijas piekrastes piestātnēs un tukšos plauktus [britu tīkla] Marks & Spencer veikalos Parīzē, Dublinā un Prāgā, Lielbritānija ir atklājusi, ko nozīmē norobežoties no tuvākā un visbūtiskākā tirgus". "Briti beidzot sapratuši (piecus gadus par vēlu), kāpēc Eiropas Savienības vienotais tirgus un Muitas savienība ir svarīgi: tie padara ES iekšējās robežas neredzamas."
 
Viņš salīdzina Brexit ar pazīstamo Hansa Kristiana Andersena pasaku Karaļa jaunais tērps, tikai apgrieztā variantā. "Pretēji pasakai par valdnieku, kurš atklāj, ka īstenībā ir kails, šis stāsts [Brexit] ir par valsti, kas atklāj, cik svarīgas ir priekšrocības, ko tā līdz šim uzskatījusi par pašsaprotamām, jo tās nav bijušas redzamas. Neredzamās priekšrocības viegli var aizmirst, ir grūti tās "pārdot" politiski. Tās ir viegli noraidīt kā nebūtiskas, par tām ir viegli melot. Taču cena par atteikšanos no tām var būt ļoti augsta," raksta žurnālists.
 

Jūras veltes pūst

Ziņu aģentūra Bloomberg citē Britu tirdzniecības palātas ģenerāldirektoru Ādamu Māršalu, kurš saka, ka pēc Brexit atklājas jaunās realitātes sarežģītība: "Tas ir kā sīpols – jo ilgāk tu to mizo, jo vairāk raudi."

Pagājušajā nedēļā sašutumu par notiekošo britu valdībai izrādīja jūras gliemeņu tirgotāji, kas izvietoja 20 kravas automašīnu, kurām būtu jāved uz ES Lielbritānijā savāktās gliemenes, netālu no premjerministra Borisa Džonsona Dauningstrītas rezidences un parlamenta ēkas, vēsta Reuters. Liela daļa britu zvejnieku nav šogad vēl neko spējuši eksportēt uz ES, jo, lai gan nepastāv kvotas un tarifi, kopš gada sākuma ir ieviesti dažādi sertifikāti, pārtikas drošības pārbaudes un muitas deklarācijas, kas aizkavē piegādes procesu un liek preču pircējiem ES atteikties no britu produktiem. Deivids Rouzijs no firmas DR Collin & Son, kas nodarbina 200 cilvēku, stāsta Reuters, ka bija pieradis katru nakti nosūtīt uz Franciju vienu vai divus kravas auto ar dzīviem krabjiem, omāriem un langustiem ap 150 tūkstošu sterliņu mārciņu (168 tūkstoši eiro) vērtībā. Šogad viņš nav varējis eksportēt vēl nevienu kasti. "Zvejnieki zaudējuši ienākumus ar vienu pulksteņa rādītāju pagriezienu brīdī, kad Lielbritānija Jaungadā pameta ES orbītu," viņš saka.
 

Dārgāka piegāde

Alans Millers, firmas AM Shellfish īpašnieks Aberdīnā Skotijā, stāsta, ka viņa dzīvo krabju, omāru un garneļu piegādēm uz ES nepieciešamais laiks tagad no 24 stundām dubultojies līdz 48–50 stundām, tas nozīmē zemākās cenas un daļas produkcijas sabojāšanos.

Viens no lielākajiem jēra gaļas eksportētājiem Velsā Randall Parker Foods paziņojis BBC, ka papildu izmaksu un sarežģīto dokumentu procedūru dēļ no peļņas, pārdodot gaļu ES, vairs gandrīz nekas nepaliek. Ja situācija nemainīsies, nākšoties atlaist trešdaļu no 150 darbiniekiem.

Arī vienkāršie preču pasūtītāji internetā jau paguvuši "izbaudīt" izmaiņas. Latvijas iedzīvotāji sociālajos tīklos sūdzas, ka tagad jāpilda muitas formalitātes Lielbritānijā pasūtītām precēm. Deutsche Post DHL informējis, ka iekļauj Lielbritāniju dārgākā piegādes tarifu zonā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits