Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Beļģija un Francija pārņem NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju Lietuvā

Lietuvas Gaisa spēku bāzē pie Šauļiem ceturtdien NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju no Itālijas pārņem Beļģija un Francija.

Beļģijas Karalisko gaisa spēku kontingentu, kas no Lietuvas patrulēšanas misiju veiks ar četriem iznīcinātājiem "F-16 Fighting Falcon", atbalstīs Francijas gaisa spēki ar "Mirage2000", informēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

Beļģijas spēki NATO patrulēšanas misijā Baltijas valstu gaisa telpā piedalās septīto reizi. Šoreiz misijā būs 80 darbinieku, kuru vidū ir piloti, tehniskie darbinieki, medicīnas personāls, atbalsta komanda, sakaru un citi speciālisti.

Francijas kontingents Baltijas valstu gaisa telpu sargās astoto reizi, šoreiz misijā nosūtot ap 100 dažādu jomu militāro speciālistu.

Itālija kopš augusta NATO Baltijas valstu patrulēšanas misiju no Zokņu aviobāzes veica ar četriem iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon".

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic no 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Kopš 2004.gada patrulēšana notiek no Šauļu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā. Uz Emari bāzes remonta laiku nākamgad iznīcinātāji tiks pārvietoti uz Lielvārdi.

Krievijai turpinot karu Ukrainā, Baltijas valstīs izvietotie sabiedroto iznīcinātāji ne tikai reaģē uz Krievijas militāro lidaparātu nelikumīgu ielidošanu Baltijas valstu gaisa telpā, bet arī patrulē gaisa telpā Krievijas un Baltkrievijas robežas tuvumā.

Reaģējot uz Krievijas visaptverošo iebrukumu Ukrainā NATO kopš pagājušā gada marta ir pastiprinājusi gaisa telpas aizsardzību, palielinājusi karavīru un iznīcinātāju skaitu.

Lietuvas Aizsardzības ministrijas dati liecina, ka kopš 2004.gada misijā piedalījušies 17 sabiedroto spēki. Itālijas noslēgtā misija bija 63.rotācija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits