Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Borels: Putina uzvara "vēlēšanās" balstīta apspiešanā un iebiedēšanā

Tā dēvētās vēlēšanas Vladimira Putina apstiprināšanai Krievijas prezidenta amatā uz vēl vienu sešu gadu termiņu nebija brīvas un godīgas, liedzot dalību īstai opozīciaji un nepieļaujot starptautisku novērotāju klātbūtni, pirmdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārējās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

"Šīs vēlēšanas bija balstītas apspiešanā un iebiedēšanā," Borels teica žurnālistiem Briselē.

Visu 27 ES dalībvalstu vārdā izplatītajā Borela paziņojumā uzsvērts, ka Krievijas pilsoņiem tika atņemta patiesa izvēle, jo visiem kandidātiem, kas neatbalsta karu Ukrainā, tika liegts piedalīties vēlēšanās.

ES arī nosodīja balsojuma organizēšanu Krievijas okupētajos Ukrainas reģionos, norādot, ka bloks "neatzīst un nekad neatzīs ne tā dēvēto vēlēšanu organizēšanu Ukrainas teritorijā, ne to rezultātus". 

"Tie ir spēkā neesoši un nevar radīt nekādas juridiskas sekas. Krievijas politiskā vadība un to organizēšanā iesaistītie saskarsies ar šo nelikumīgo darbību sekām," brīdināts bloka paziņojumā.

Tomēr ES nav sekojusi cietumā mirušā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija atraitnes aicinājumam neatzīt Putinu par likumīgu Krievijas prezidentu.

"Krievijas varasiestādes ir turpinājušas palielināt sistemātiskās iekšējās represijas, vēršoties pret opozīcijas politiķiem, pilsoniskās sabiedrības organizācijām, neatkarīgiem plašsaziņas līdzekļiem un citām kritiskām balsīm, izmantojot represīvus tiesību aktus un politiski motivētus cietumsodus," lasāms ES kopīgajā paziņojumā.

"Eiropas Savienība turpinās atbalstīt Krievijas pilsoniskās sabiedrības organizāciju, cilvēktiesību aizstāvju un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu svarīgo darbu," uzsvērts paziņojumā.

Borels sacīja, ka ES ministru sanāksmē Briselē paredzēts noteikt sankcijas cietumu amatpersonām, kas pagājušajā mēnesī bija iesaistītas Navaļnija nāvē ieslodzījuma vietā Tālajos Ziemeļos.

Diplomāti ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka sankcijas tiks noteiktas 33 fiziskām personām un divām juridiskām personām.

Navaļnija sabiedrotie ir sacījuši, ka šāda ierobežota Rietumu reakcija uz Navaļnija nāvi neietekmēs Kremli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits