Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Briti plāno bruņoto spēku reformu

Apvienotās Karalistes valdība ir plānojusi samazināt bruņoto spēku personālsastāva skaitu par 10 tūkstošiem karavīru līdz aptuveni 70 tūkstošiem, paredzot vairāk līdzekļu atvēlēt robotiem, droniem un kiberkaradarbībai.

Tāpat tiks samazināts tanku un lidaparātu skaits, taču palielināts karakuģu, zemūdeņu un jūrnieku skaits, ziņo BBC, atsaucoties uz britu aizsardzības ministra Bena Volisa paziņojumu parlamenta apakšpalātai.

Lielbritānijas valdības informācija liecina, ka 2021. gada janvārī bruņotajos spēkos bija 80 010 karavīru, kas ir ievērojami mazāk nekā 86 080 2015. gada oktobrī. Opozīcijā esošie leiboristi jau kritizējuši valdības plānus, norādot, ka karavīru skaita samazināšana nav atbilstoša pieaugošajiem draudiem. Aizsardzības ministrija uzsver, ka jaunie plāni paredz nozīmīgākās reformas un investīcijas britu bruņotajos spēkos kopš aukstā kara beigām, atvēlot papildu līdzekļus spēju nodrošināšanai karadarbībai kosmosā un kibertelpā. Lai gan armijas skaitliskais sastāvs tiks samazināts, tā būšot labāk apbruņota. Plānota specvienību reforma, kas palīdzēšot labāk sagatavoties karavīru nosūtīšanai uz Āfriku, lai stātos pretī islāmistu ekstrēmistiem un iegrožotu Ķīnas un Krievijas centienus palielināt ietekmi kontinentā. Karaliskā jūras kara flote plāno nosūtīt jaunu aviācijas bāzeskuģi uz Indijas un Klusā okeāna reģionu, kā arī papildināt floti ar moderniem kuģiem. Gaisa spēki plāno iepirkt mazāk F-35 iznīcinātāju, nekā līdz šim paredzēts, taču tikšot attīstīta jauna iznīcinātāja – Project Tempest – ražošana Lielbritānijā, nodrošinot darbu vietējiem.

Voliss intervijā BBC One svētdien paziņoja: "Ar triecieniem Islāma valsts teroristiem Irākā, narkotiku pārvadājumu izjaukšanu un Krievijas agresijas atturēšanu Baltijas valstīs mūsu bruņotie spēki jau spēj darboties areālos, kādos citi nevar. Tuvākajos gados mēs paplašināsim savas darbības spektru pasaulē vēl vairāk. Ar savu globālo līdzdarbību mēs konstanti strādāsim, lai atvairītu pretiniekus un apliecinātu atbalstu mūsu draugiem, integrētos ar mūsu sabiedrotajiem un būtu gatavi cīnīties, ja tas būs nepieciešams."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits