Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bulgārija divus Krievijas diplomātus apsūdz spiegošanā

Bulgārijā divi Krievijas diplomāti nodarbojušies ar spiegošanu un izraidīti no valsts, piektdien pavēstīja Bulgārijas amatpersonas un Krievijas vēstniecība Sofijā.

Pirmais sekretārs konsulārajos jautājumos un Krievijas tirdzniecības pārstāvniecības diplomāts vākuši "valsts noslēpumus, lai nodotu tos kādai ārvalstij vai organizācijai", teikts ģenerālprokurora paziņojumā.

Pirmais sekretārs vācis informāciju par vēlēšanām kopš 2017.gada, bet tirdzniecības pārstāvis vācis sensitīvu informāciju par enerģētikas sektoru un enerģētisko drošību kopš 2018.gada oktobra.

Krievijas vēstniecība centās apsūdzētos aizstāvēt, paziņojumā norādot - "nav nekādu pierādījumu", ka viņi būtu pastrādājuši noziegumus.

"Krievijas puse patur tiesības īstenot atbildes pasākumus," teikts paziņojumā.

Bulgārija oktobrī izraidīja Krievijas vēstniecības pirmo sekretāru, kurš bija vācis slepenu informāciju par Bulgāriju, Eiropas Savienību un NATO.

Bulgārija laikos, kad tur valdīja padomju marionešu režīms, bija lojālākais Maskavas Austrumeiropas satelīts, un arī pēc režīma maiņas 1989.gadā tā uzturējusi ciešas kultūras, vēsturiskās un politiskās saites ar Krieviju.

Kad pēc bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanas 2018.gada martā Lielbritānijā daudzas Rietumvalstis, solidarizējoties ar Londonu, izraidīja Krievijas diplomātus, Bulgārija atteicās to darīt.

Piektdienas apsūdzības spiegošanā izskan dienu pēc tam, kad Bulgārija trīs Krievijas pilsoņus bija apsūdzējusi Bulgārijas ieroču tirgotāja Emelijana Gebreva un vēl divu cilvēku slepkavības mēģinājumā, kas noticis 2015.gadā.

Starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts Bellingcat atradis saistību Gebreva un Skripaļu lietu starpā, jo abās esot iejaukts augsta ranga Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks Deniss Sergejevs.

Kā pērn februārī norādīja Bellingcat, Sergejevs apmeklējis Bulgāriju tajā pat laikā, kad ticis saindēts Gebrevs. Viņš arī iebraucis Lielbritānijā divas dienas pirms uzbrukuma Skripaļiem ar ķīmisko ieroci Novičok.

Papildināta visa ziņa.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Bulgārijā krieviem ir daudz nezināma, jāspiego nepārtraukti...!
tatārs
t
Mest tos velnus ārā !
nu ja
n
Kā vienmēr, RU dauņi sevi atklāja...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits