Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Bulgārijā pieaug pretčigānu nemieri

Bulgārijā plašumā plešas etniskie nemieri, kas sākās pagājušajās nedēļas nogalē nelielajā Katuņicas ciematā valsts dienvidos pēc tam, kad, iespējams, ar vietējo kriminālo autoritāti, pēc tautības čigānu, saistīts cilvēks ar automašīnu notrieca kādu jaunieti, kurš notikuma vietā mira. Gan Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā, gan otrajā lielākajā pilsētā Plovdivā šonedēļ notikuši vardarbīgi protesti, kuru dalībnieki ālējās un iesaistījās sadursmēs ar policistiem. Tomēr to galvenā pazīme ir rasistiskie un naidpilnie izteikumi, kas pārsvarā tiek raidīti čigānu virzienā.

Bulgārijā vēsturiski ir pastāvējuši stipri aizspriedumi pret čigāniem, tomēr tik plaša mēroga protesti, kas vērsti pret šo etnisko minoritāti, šeit notiekot pirmo reizi, tādēļ lielu satraukumu par to izrāda cilvēktiesību aizstāvji un politiskie līderi. Vardarbīgie protesti pat aizēnojuši drīzumā gaidāmās prezidenta vēlēšanas.

Čigānus ziepēs

Naktī uz trešdienu visā Bulgārijā aizturēti gandrīz 170 pārsvarā gados jauni cilvēki, kuri piedalījās grautiņos valsts lielākajās pilsētās. Kopumā protestos piedalījušies aptuveni 2000 cilvēku, no tiem ap 600 gan Sofijā, gan Plovdivā, kas atrodas netālu no etnisko nemieru epicentra Katuņicas, bet 400 cilvēku bija izgājuši Melnās jūras kūrortpilsētas Varnas ielās, vēsta ziņu aģentūra Novitine. Skaitliski krietni mazākas demonstrācijas notikušas vēl aptuveni 20 pilsētās.

Varasiestādes informē, ka grautiņos pārsvarā piedalās futbola huligāni un galēji labējie radikāļi. To laikā aizdedzinātas automašīnas, izsistas veikalu vitrīnas, bet Sofijā protestētāji ar pudelēm un akmeņiem apmētājuši arī vairākas Bulgārijas valdības ēkas. Daļa agresīvāk noskaņoto, bruņojušies ar paštaisītām degbumbām, nažiem, vālēm, āmuriem un caurulēm, uzbrukuši speciālo uzdevumu vienības policistiem. Protestētāji arī izsaukuši dažādus uz etnisko vardarbību mudinošus saukļus, piemēram, «Čigānus ziepēs» un «Turkus zem nažiem», raksta The New York Times.

Aptuveni simt cilvēku tika arestēti protestu laikā pirmdien, bet vismaz 125 policistu rokās nonāca nedēļas nogalē. 28 no viņiem izvirzītas apsūdzības huligānismā.

Pēdējais piliens

Protestu un vardarbības vilnis Bulgārijā sākās pēc tam, kad pagājušajā piektdienā Katuņicā ar automašīnu tīši tika sabraukts 19 gadu vecais Angels Petrovs, kurš bija devies pastaigā ar suni.

Notikušā aculiecinieki apgalvo, ka pie spēkrata stūres bijis cilvēks, kas ir saistīts ar vietējo kriminālo autoritāti Kirilu Raškovu, kurš tiek uzskatīts par Bulgārijas čigānu baronu, tādēļ ticis iesaukts par Caru Kiro.

69 gadus vecais K. Raškovs, kurš ir kļuvis bagāts, iesaistoties dažādos nelikumīgos darījumos, jau gadiem ir bijis kā dadzis acīs nelielās Katuņicas iedzīvotājiem, kuri ir neapmierināti ar to, ka K. Raškova klana pārstāvji uzvedoties tā, it kā viņi nebūtu pakļauti likumiem.

A. Petrova slepkavība bija pēdējais piliens viņu pacietības kausā, tādēļ nedēļas nogalē vairāki simti vietējo un futbola huligānu no Plovdivas aizdedzināja K. Raškovam piederošos īpašumus. Savukārt svētdien, kad notika A. Petrova bēres, papildus policisti tika izvietoti pārsvarā čigānu apdzīvotajā nabadzīgajā Stolipinovas rajonā Plovdivā, jo pastāvēja bažas par iespējamām sadursmēm starp bulgāriem un čigāniem.

Varasiestādes trešdien paziņoja, ka K. Raškovs ir arestēts un viņam izvirzītas apsūdzības par draudiem nogalināt. Prokuratūra apgalvo, ka viņš jau pirms A. Petrova slepkavības ir draudējis Katuņicas iedzīvotājiem, tādēļ vīrieša arests neesot saistīts ar pēdējiem notikumiem. Tiek izmeklēta arī K. Raškova iespējamā izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Satraukumu par asiņainajiem notikumiem izrādījis Bulgārijas prezidents Georgijs Parvanovs un premjerministrs Bojko Borisovs, kuri šonedēļ apmeklēja Katuņicu. «Etniskais miers ir vienīgais veids, kā nodrošināt Bulgārijas labklājību,» sacīja B. Borisovs. Savukārt G. Parvanovs solīja, ka varasiestādes darīs visu, lai nepieļautu radikālas un etnisko naidu kurinošas aktivitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits