Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dženovā atklāj jaunu tiltu pirms diviem gadiem sabrukušā vietā

Itālijas pilsētā Dženovā jau šonedēļ tiks atklāta satiksme pa jauno, pasaulslavenā itāļu arhitekta Renco Pjano projektēto moderno tiltu, kas uzbūvēts pirms diviem gadiem sabrukušā Morandi tilta vietā, vēsta AFP. Īpašā ceremonijā vakar ar Itālijas prezidenta Serdžo Matarellas piedalīšanos tika skaļi nolasīti arī 2018. gada 14. augustā tilta sabrukšanā dzīvību zaudējušo 43 cilvēku vārdi, taču daudzi viņu tuvinieki jau iepriekš paziņoja, ka nepiedalīsies jaunā tilta atklāšanas pasākumā.

"Mēs nebūsim klāt inaugurācijas pasākumā, mēs nevēlamies, lai traģēdija transformētos karnevālā," sarunā ar AFP saka Egle Poseti, kuras māsa ar vīru un diviem bērniem gāja bojā vienā no lielākajām civilajām katastrofām Itālijas vēsturē. "Jūs varat organizēt lielus svētkus, ja nojaucat vecu tiltu un uzbūvējat tā vietā jaunu, nevienam nezaudējot dzīvību."

Džordžo Robjano, kurš katastrofā zaudēja brāli, viņa sievu un astoņus gadus veco dēlu, intervijā BBC norāda uz memoriālā zem tilta iegravētajiem bojāgājušo vārdiem: "Mums nav ko svinēt jaunā tilta atklāšanā. Tas ir uzcelts uz mana brāļa, mana brāļadēla, mana brāļa sievas un vēl 40 cilvēku asinīm."

Vecais Morandi tilts tika uzskatīts par arhitektūras un celtniecības pērli, kad tas tika atklāts 1967. gadā.

Taču pēdējās desmitgadēs tas netika pienācīgi kopts, un pat dārgie remonti nespēja novērst celtniecībā izmantoto materiālu koroziju. Tilta daļas nobrukšana vētras un lietus laikā pirms diviem gadiem kļuva par simbolu Itālijas novecojušās infrastruktūras problēmām.

Pašlaik vēl notiek izmeklēšana pret uzņēmumu Autostrade, kas bija sabrukušā tilta uzturētājs, un vairākām par satiksmes infrastruktūras drošību atbildējušajām Transporta ministrijas amatpersonām. Paredzams, ka iepriekšējā izmeklēšana apsūdzībās par nolaidību, kas izraisījusi nāvi, tiks pabeigta oktobrī, un tiesas process sāksies nākamā gada sākumā.

Jaunā tilta arhitekts Pjano, kurš projektējis arī Pompidū centru Parīzē un Shard augstceltni Londonā, izteicies, ka jūt lepnumu par šo projektu, tajā pašā laikā "tilts ir dzimis no traģēdijas, un to nekad neaizmirsīs". 

Tilts uzcelts tikai 10 mēnešos, celtniekiem strādājot bez brīvdienām pat Ziemassvētkos un Lieldienās. Tā dizains atgādina moderna kuģa korpusa elementus. Tiltā iebūvēti sensori, ar kuriem tiks kontrolēts celtnes stāvoklis, un tas aprīkots ar robotiem regulāras apkopes veikšanai. Uz tilta izvietoti divi tūkstoši saules enerģijas paneļu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits