Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EEA: Pilsētas Zviedrijā un Somijā ir pirmajās vietās Eiropā gaisa kvalitātes ziņā

Zviedrijas pilsēta Ūmeo un Somijas pilsēta Tampere ieņem pirmo un otro vietu Eiropā gaisa kvalitātes ziņā, konstatēts Eiropas Vides aģentūras (EEA) pārskatā par gaisa kvalitāti Eiropas Savienības (ES) valstu, kā arī Islandes, Norvēģijas un Šveices pilsētās.

Gaisa kvalitāte šajā pārskatā tiek vērtēta, aprēķinot sīko daļiņu PM2.5 vidējo līmeni gaisā pēdējo divu kalendāro gadu laikā (2019. un 2020.gadā). Labai gaisa kvalitātei atbilst 0-10 mikrogrami uz kubikmetru, mērenai kvalitātei - 10-15 mikrogrami uz kubikmetru, sliktai kvalitātei - 15-25 mikrogrami uz kubikmetru, bet ļoti sliktai kvalitātei - 25-35 mikrogrami uz kubikmetru.

Ūmeo gaisa kvalitātes rādītājs ir 3,7, bet Tamperei - 3,8. Trešajā vietā ir Portugāles pilsēta Funšala (gaisa kvalitātes rādītājs 4,2), kurai seko Igaunijas galvaspilsēta Tallina (4,4) un Norvēģijas pilsēta Bergena (4,6). 

Trīs visvairāk piesārņotās pilsētas šajā pārskatā ir Novisonča Polijā (27,3), Kremona Itālijā (25,9) un Slavonski Broda Horvātijā (25,7). 

Pārskatā ir iekļautas pavisam 323 pilsētas. 127 pilsētās gaisa kvalitāte ir atzīta par labu, 123 pilsētās gaisa piesārņojums ir mērens, bet 73 pilsētās gaisa kvalitāte ir slikta vai ļoti slikta.

Lielākā daļa no pilsētām ar sliktu gaisa kvalitāti atrodas Polijā un Itālijas ziemeļos.

Pārskatā iekļautās trīs Igaunijas pilsētas ir ar labu gaisa kvalitāti: Tallina - 4.vietā (4,4), Narva - 7.vietā (4,78), Tartu - 10.vietā (5,18).

Lietuvas galvaspilsēta Viļņa ir 174.vietā (11,1), bet Latvijas galvaspilsēta Rīga - 196.vietā (12,13). Tajās gaisa kvalitāte atzīta par mērenu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits