Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Eiropadomē diskutēs par reaģēšanu uz Krievijas uzbrukumiem Ukrainas infrastruktūrai

Briselē, Beļģijā, 15.decembrī notiks Eiropadome, kur gaidāmas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdību vadītāju diskusijas par aktuālo situāciju un reaģēšanu uz Krievijas uzbrukumiem Ukrainas infrastruktūrai, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) informatīvā ziņojuma, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Tāpat plānots pārrunāt, kā nodrošināt Ukrainai nepieciešamo finansiālo, militāro un humanitāro atbalstu ziemas pārvarēšanai. Paredzamas diskusijas par iespējām Krievijas iesaldētos aktīvus izmantot Ukrainas rekonstrukcijai un Krieviju saukt pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem.

ĀM norāda, ka enerģētikas un ekonomikas sadaļā gaidāmas diskusijas par oktobra Eiropadomē pieņemto lēmumu enerģētikas jomā ieviešanas progresu, kas ļautu ierobežot enerģijas cenas un nodrošināt piegāžu drošību. Paredzams, ka tiks pārrunāta aktuālā ekonomiskā situācija ES un iespējas saglabāt ES ekonomisko konkurētspēju pieaugošo cenu apstākļos.

ĀM Atzīmē, ka drošības un aizsardzības sadaļā varētu tikt pārrunāts šī gada marta Versaļas samitā pieņemto lēmumu un Stratēģiskā kompasa ieviešanas progress. Plānots skart tēmas par ES investīcijām aizsardzības spējās un partnervalstu atbalstīšanu tai skaitā, izmantojot Eiropas Miera mehānismu.

Pēc ĀM paustā, papildus ir plānotas stratēģiskas diskusijas par ES attiecībām ar dienvidu kaimiņu reģionu. Paredzēts arī pārrunāt aktualitātes transatlantiskajās attiecībās un ES paplašināšanās procesā.

Eiropadome Latvija uzsvērs, ka jāturpina sniegt viss nepieciešamais atbalsts Ukrainai, lai pārvarētu izaicinājumus, ko radījusi ziema un Krievijas masīvie uzbrukumi kritiskajai infrastruktūrai. Latvijas ieskatā, jāvirzās uz priekšu ar darbu pie Krievijas atbildības nodrošināšanas.

Eiropadomē Latvija vērsīs uzmanību uz to, ka jāturpina izvērtēt iespējas nonākt līdz iesaldēto Krievijas finanšu līdzekļu un saimniecisko resursu konfiskācijai un izmantošanai Ukrainas atjaunošanai. Tāpat Latvija uzsvērs, ka enerģētikas jomā ir īpaši svarīgi jau tagad domāt par risinājumiem, kā nodrošināt dabasgāzes krātuvju piepildījumu 2023./2024.gada apkures sezonai.

Latvija Eiropadomē akcentēs, ka augstās enerģijas cenas ir sekmējušas arī citu preču un pakalpojumu sadārdzināšanos, līdz ar to svarīgi rast veidus šo negatīvo seku mazināšanai. ES ir jāapliecina, ka tās partnerība ar dienvidu kaimiņu reģionu ir paredzama un noturīga. Latvija akcentēs, ka ES ir jāuzņemas aktīva loma koordinētas palīdzības sniegšanā reģiona valstīm.

Latvija atzīmēs, ka būtiski turpināt transatlantisko saišu stiprināšanu, jo īpaši pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits