Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Francijas sabiedrība šķeļas par viendzimuma laulībām

Francijas sabiedrību pēdējos mēnešos ir sašķēlis pie varas esošās sociālistu valdības strauji virzītais likumprojekts, kura mērķis ir legalizēt viendzimuma laulības un atļaut homoseksuāliem pāriem adoptēt bērnus. Šonedēļ sākās tā apspriešana Francijas parlamenta apakšpalātā - Nacionālajā asamblejā -, kur tas, neskatoties uz labējo partiju opozīciju, visticamāk, tiks pieņemts.

Tomēr konservatīvajiem spēkiem ar katoļu baznīcas palīdzību ir izdevies mobilizēt viendzimuma laulību pretiniekus, kuri regulāri piedalās plašās demonstrācijās, lai politiķiem pieprasītu neatbalstīt plānu, kas, viņuprāt, kaitēs Francijas sabiedrībai, nevis vairos vienlīdzību, kā domā sociālisti un viņu sabiedrotie.

Negaidīti skaļa opozīcija

Pagājušā gada maijā par Francijas prezidentu ievēlētais sociālists Fransuā Olands savā priekšvēlēšanu programmā solīja panākt, ka arī homoseksuāli pāri var salaulāties, tādēļ viņa valdības centieni to ieviest dzīvē nebija pārsteigums sabiedrībai. Arī aptaujas rāda, ka 60% franču atbalsta viendzimuma laulības.

Tomēr daudzus izbrīna, ka vairāk ir dzirdamas balsis, kas iestājas pret ideju. Kad rudenī sociālisti sāka likumprojekta virzīšanu uz parlamentu, galvaspilsētā Parīzē un citviet regulāri notika protesti pret viendzimuma laulību atļaušanu. Protesti savu augstāko punktu sasniedza 13. janvārī, kad Parīzes centrā sapulcējās 340 līdz 800 tūkstošu viendzimuma laulību pretinieku. Paredzēts, ka ceturtdien visā Francijā notiks kārtējās demonstrācijas.

«Pretošanās kustība» aktivizējās arī otrdien, kad likumprojekta izskatīšana tika sākta Nacionālajā asamblejā. Aktīvisti pie vairākiem Parīzes tiltiem piekarināja plakātus ar tādiem uzrakstiem kā «Mēs vēlamies darbu, nevis geju laulības» un «Tēvs un māte, tas ir tik vienkārši».

Tomēr Francijas valdība ir apņēmības pilna sasniegt izvirzīto mērķi. Premjerministrs Žans Marks Ero uzskata, ka viendzimuma laulību ieviešana nozīmētu franču sabiedrības progresu. «Vienmēr, kad mēs esam uzlabojuši vienlīdzību savā valstī, ir bijusi pretestība, ir bijušas bailes un raizes,» premjeru citē AFP. «Bet tad, kad šos likumus pieņēma, tie tika uzskatīti par reāliem soļiem uz priekšu, par Francijas sabiedrības sasniegumiem. Tāpat būs ar šo likumu par laulībām visiem.»

Nevēlas vienlīdzību

Pret valdības ieceri iestājas lielākā opozīcijas partija UMP, kurai atbalstu izteikusi arī Francijas katoļu baznīca, kas uzskata, ka tradicionālās laulības jēdziena pārskatīšana «atvērs durvis uz asinsgrēku un poligāmiju», raksta BBC.

Viendzimuma laulību pretinieku kustība gan cenšas distancēties no labējiem politiķiem un baznīcas. Kustības publiskā seja - pusmūža sieviete ar segvārdu Frižida Baržo - apgalvo, ka viņi nav pret homoseksuāliem cilvēkiem, bet pret ierosināto likumu. «Ja tiktu ierosināts likums, kas sargā homoseksuālu pāru tiesības, kas sargā viņu savienību un atbrīvotu viņus no diskriminācijas un netaisnības, kas, bez šaubām, joprojām pastāv, tad es to atbalstītu,» atzīst F. Baržo.

Aktīviste uzskata, ka prezidents F. Olands, atļaujot homoseksuāliem pāriem laulāties un adoptēt bērnus, vēlas pārbūvēt franču sabiedrību. «Lai radītu bērnu, ir vajadzīgi vīrietis un sieviete. Homoseksuāla pāra kļūšana par vecākiem ir pilnīgi pretrunā ar realitāti,» viņa sacīja sarunā ar The New York Times.

Vēl viens iemesls, kādēļ Francijā uzliesmojusi tik karsta pretestība viendzimuma pāru precībām, ir valstī unikālā kārtība, kādā tiek slēgta laulība. Atšķirībā no citām Eiropas valstīm Francijā visiem pāriem obligāti ir jāsalaulājas civilā ceremonijā, tikai pēc tam viņi var precēties baznīcā.

Turpretī divās citās katoļticīgajās zemēs - Spānijā un Portugālē -, kur jau ir atļautas viendzimuma laulības, cilvēki, kuri iebilst pret viendzimuma laulībām, var laulāties baznīcā, tādējādi uzskatot, ka viņiem nav nekāda sakara ar civilo laulību, ko organizē valsts un kas tagad ir atvērta arī geju un lesbiešu pāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits