Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Igaunijā pirmo reizi veikta putna asins pārliešana putnam

Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes veterinārajā klīnikā nesen sekmīgi veikta putna asins pārliešana putnam - novārgušam jūras ērglim, kas pirms pāris nedēļām gaužām bēdīgā stāvoklī atrasts Igaunijas ziemeļos, Kūsalu pagastā.

Asins pārliešana, kas cilvēku un veterinārajā medicīnā sen kļuvusi par ikdienišķu procedūru, putniem Igaunijā veikta pirmoreiz, un šobrīd iznākums ir iepriecinošs, lai gan tālākas prognozes izteikt vēl būtu pāragri, pastāstījis doktorants Madiss Leivitss, kas rūpējas par atlabstošo putnu.

Kad ērglis tika atnests uz klīniku, tas izskatījās bīstami novājējis, apātisks, gandrīz nespēja noturēt galvu, un tam bija problēmas ar kustību koordināciju. Asins analīzes bija tik sliktas, ka parasti šādos gadījumos nekavējoties tiktu pieņemts lēmums putnu iemidzināt. Tomēr igauņu speciālisti nolēma mēģināt ērgli glābt, pārlejot tam cita sugasbrāļa asinis.

Tas manāmi uzlabojis vārgā pacienta stāvokli un acīmredzot palīdzējis putnam pārvarēt kritiskāko periodu, bet Leivitss neslēpj, ka pilnīga atveseļošanās var prasīt ilgāku laiku. Tomēr veterinārārsti priecājas, ka nu jau pāris dienas ērglis spēj ēst pats, ņemot barību no rokas. Tiesa, pārtikas sagādāšana savvaļā tam prasīs krietni lielāku piepūli.

Pēc Leivitsa teiktā, asins pārliešanai nākotnē varētu būt liela loma retu un apdraudētu putnu glābšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits