Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Itālija bezspēcīga pret imigrantu straumi

Nesen revolūciju piedzīvojusī Ziemeļāfrikas valsts Tunisija asi nosodījusi Itālijas piedāvājumu tās teritorijā izvietot itāļu policistus, lai novērstu masveidīgo tunisiešu nelegālo imigrantu plūsmu uz Itālijai piederošo Lampedūzas salu. Pagājušās nedēļas laikā nelielās Vidusjūras salas krastā izkāpuši aptuveni 5000 bēgļu no Tunisijas, tādēļ Itālijā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis un Roma iesaistījusies diplomātiskajās sarunās ar Tunisu un Eiropas Savienību (ES), lai risinātu situāciju.

Bēg no neziņas

Itālijas iekšlietu ministrs Roberto Maroni no partijas Ziemeļu līga, kas noskaņota pret imigrantiem, svētdien paziņoja, ka ES neko nedara, lai palīdzētu apturēt tunisiešu bēgļu plūsmu uz Itāliju, un izteicās, ka vēlētos saņemt Tunisijas atļauju Itālijas policijas spēku izvietošanai šajā valstī. Tas izraisīja Tunisijas dusmas. «Tunisija pauž pārsteigumu par ministra [R. Maroni] viedokli un apstiprina, ka kategoriski noraida jebkādu iejaukšanos tās iekšlietās vai suverenitātes pārkāpšanu,» teikts Tunisijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. «Tunisija izrāda vēlmi sadarboties ar ārvalstīm, lai rastu atbilstošu risinājumu nelegālajai imigrācijai, respektējot cilvēktiesības.»

Pēc janvārī notikušās ilggadējā prezidenta Zina el Abidina Ben Ali gāšanas Tunisijā daļēji iestājies haoss un daudzi tunisieši to izmanto, lai atstātu dzimteni. Vieni to dara, jo baidās par drošības situāciju valstī, bet citi vēlas nokļūt Eiropā, lai dabūtu darbu. Šo izmisušo cilvēku vārti uz Eiropu ir Lampedūzas sala, kas atrodas tikai 110 kilometrus no Tunisijas piekrastes. «Pēc revolūcijas mēs esam nobijušies, jo līdz šim nekādi uzlabojumi nav notikuši,» aģentūrai Reuters stāstīja kāds Lampedūzā ieradies tunisietis.

Vairums no viņiem «apsolītajā zemē» nokļūst ar vienkāršām zvejas laivām, uz kuru klāja nereti atrodas daudz vairāk cilvēku, nekā paredzēts. Starptautiskā Migrācijas organizācija noskaidrojusi, ka par aizgādāšanu līdz Lampedūzai viens imigrants samaksā vidēji 1800 dolāru (936 lati).

Svētdien vien salā izkāpa 1400 tunisiešu, tādēļ saprotams, ka imigrantu izvietošanas centrs, kas paredzēts 850 cilvēkiem, ir pārpildīts un liela daļa atbraukušo izmitināti viesnīcās, baznīcās, bet daudzi gulējuši zem klajas debess.

Piedāvā sadarboties

Pirmdien Tunisijā ieradās ES ārlietu vadītāja Ketrina Eštone un Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni, kurš paziņoja, ka Itālijas valdība ir atvērta sadarbībai ar Tunisiju un varētu tai piešķirt finansējumu un piegādāt policistu ekipējumu, lai kontrolētu Tunisijas piekrasti.

Viņš ar K. Eštoni apspriedis iespēju situācijas risināšanā iesaistīt ES ārējās robežas uzraudzības aģentūru Frontex, kas savulaik palīdzēja Spānijai cīnīties ar nelegālajiem imigrantiem no Āfrikas valstīm, bet pašlaik šī institūcija palīdz Grieķijai apturēt nelegālo imigrantu iebraukšanu ES no Turcijas.

Frontex iesaistīšana gan var aizņemt pat vairākas nedēļas, jo par šo soli ir jāvienojas visām 27 ES dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits