Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Itālijas tiesa atzīst saistību starp mobilā telefona lietošanu un saslimšanu ar vēzi

Itālijas tiesa atzinusi saistību starp pārmērīgu mobilā telefona lietošanu un saslimšanu ar vēzi, radot precedentu līdzīgu lietu izskatīšanai nākotnē, ceturtdien paziņojuši advokāti.

Tiesā vērsās 54 gadus vecs menedžeris, kurš lietoja telefonu trīs līdz četras stundas dienā un kuram tika konstatēts labdabīgs smadzeņu audzējs, atklāja juristu firma Ambrosio & Commodo.

Tiesas eksperts secināja, ka mobilā telefona izmantošana visticamāk ir vainojama pie audzēja izveidošanās, un tiesnesis lēma, ka prasības iesniedzējam ir tiesības saņemt slimības pabalstu no Itālijas nacionālās apdrošināšanas aģentūras.

Tiesas spriedums, kuru iespējams pārsūdzēt, ir "pasaulē pirmais un vienīgais" gadījums, kad pirmās instances tiesa atzinusi saistību starp mobilajiem telefoniem un vēzi, norādīja juristu firma.

Līdzīgi spriedumi Itālija tika panākti arī 2009.gadā un 2012.gadā, bet apelācijas procesos.

Ambrosio & Commodo savā mājaslapā aicinājis arī citus cilvēkus ar smadzeņu audzējiem vērsties tiesā, ja viņi var pierādīt, ka lietojuši mobilos telefonus ilgāk nekā 1640 stundas.

Zinātnieku aprindās mobilo telefonu saistība ar vēža veidošanos joprojām ir diskutabls jautājums.

ASV Nacionālā Vēža institūta mājaslapā teikts, ka "ierobežots skaits" pētījumu devuši dažus pierādījumus par saistību, bet vairumā pētījumu nekas tāds nav konstatēts.

Balstoties uz ierobežotiem pētījumiem vairākās jomās, 2011.gadā Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra (IARC) atzina, ka mobilā telefona lietošana iespējams izraisa cilvēkiem vēzi.

Top komentāri

Par to nav jāšaubās.
P
Var tikai apbrīnot cilvēkus, kas runā bez gala visādas muļķības un niekus, un paši sevi apdraud. Esmugandrīz visu mūžu BEZ telefona izticis, un arī tagad nelietoju vairāk kā vidēji 5 minūtes diennaktī, un -atklāti sakot- vairāk nemaz nav vajadzības. Bija daži gadi, kad darba apstākļu dēļ nācās vairāk runāt, un veselība katastrofāli pasliktinājās. Nu, paldies Dievam, esmu atkal vesels kā rutks.
MM
M
Ja kāds nezin, ir izgudrota brīvroku sistēma, kas ļauj mobilo turēt lielākā attālumā no galvas. Gan ar vadu, gan bez vada (caur Bluetooth). Drīkst un vajag lietot tiem, kas daudz runā. Nopietni.
tirliņšovs
t
1. LABDABĪGS audzējs nav vēzis 2. CIK VAR .IZDOBOĻĪT PA TELEFONU, BĻIN??? 3. Kas tas par ''buzinessmanu'', kuram darbs sastāv no sēdēšanas uz telefona? Vai tik nav viszemākās kategorijas ''diztributors''?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits