Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Krimas tatāru genocīda memoriāla atklāšanā Zelenskis sola atgūt pussalu

Daudzas augstas rietumvalstu amatpersonas ar ierašanos Kijivā trešdien, 11. septembrī, paudušas atbalstu Ukrainas centieniem atgūt Krievijas agresoru okupētās teritorijas. Arī Latvijas premjerministre Evika Siliņa un Lietuvas prezidents Gitans Nausēda bija starp ārvalstu amatpersonām, kas vakar Kijivā piedalījās Krimas tatāru genocīda piemiņas memoriāla atklāšanā, vēsta UNIAN.

Kijivā vakar kopīgā vizītē ieradās arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Deivids Lemijs, kuri sarunās ar Ukrainas vadītājiem pārrunāja, kā pastiprināt militāro atbalstu Ukrainai un palīdzēt agresora sagrauto infrastruktūras objektu atjaunošanā.

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs pēc tikšanās ar E. Siliņu ierakstīja X, ka Latvijas premjerministre paziņojusi par vēl vienu militārā atbalsta paketi Ukrainai, kurā iekļauta arī bruņutehnika. Premjerministri apsprieduši arī sadarbības pastiprināšanu starp aizsardzības uzņēmumiem. Ukrainas premjerministrs pateicās Latvijai par dronu piegādes Ukrainai iniciatīvu un dronu piegādāšanu Ukrainas karavīriem. "Mūsu Latvijas draugi mums palīdz ar enerģētikas iekārtām un plāno piegādāt saules paneļus Ukrainas slimnīcām," piebilda D. Šmihaļs.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Krimas tatāru genocīda piemiņas memoriāla atklāšanā uzsvēra, ka Krima ir daļa no Ukrainas dvēseles, tāpēc Ukraina "cīnās par to, lai tiktu atjaunots taisnīgums un iespēja katram Krimas iedzīvotājam atgriezties Krimā, kas brīva no Krievijas un bailēm", citē UNIAN.

V. Zelenskis atzīmēja, ka 1944. gadā padomju vara Krimā veica absolūtā ļaunuma darbus – genocīdu un deportāciju. "Memoriāla atklāšana ir kā simbols tam, ka tirāni un diktatori noteikti zaudē. Mēs atklājam memoriālu laikā, kad vēsture atkal atkārtojas, kad Krima atkal kļuvusi par kaujaslauku cīņā par brīvību, par cieņu, par tiesībām dzīvot savā zemē. Mēs šodien stāvam šeit, lai uzsvērtu pasaulei, ka Krima ir Ukraina, Krima ir mūsu mājas, un mums jāiet uz priekšu, kamēr svešinieki neaizies no mūsu mājām," teica prezidents.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans videovēstījumā Krimas platformas samitam paziņoja, ka Turcija nemainīgi turpina atbalstīt Ukrainas teritoriālo nedalāmību, suverenitāti un neatkarību un ka Krimas atgriešana Ukrainai esot starptautiskajām tiesībām atbilstoša prasība, ziņo Anadolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits