Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lai savāktu ziedojumus mākslas darbu atjaunošanai, Austrijā muzejā izstāda tārpu sagrauztas gleznas

Muzejā Austrijā izstādīti saplēsti, appelējuši un tārpu sagrauzti mākslas darbi, lai savāktu līdzekļus to atjaunošanai.

Leopolda muzejā Vīnē izstādīti apmēram 185 austriešu mākslinieku darbi, sākot ar gleznām un beidzot ar jūgendstila mēbelēm un lampām. Izstādē Apslēptie dārgumi redzama smalka porcelāna figūriņa bez galvas un mākslinieka Sesila van Hānena eļļas glezna, kurā tārpi izgrauzuši robu.

"Parasti muzejos var apbrīnot mākslas darbus nevainojamā stāvoklī. Taču šeit mēs izrādām savas kolekcijas tumšo pusi," sacīja Leopolda muzeja direktors Hanss Peters Viplingers.

Muzejs, kura krājumos ir ap 6000 darbiem, izpelnījies pasaules slavu ar izcilu 19. un 20.gadsimta austriešu mākslinieku gleznu kolekciju. Tajā ietilpst Gustava Klimta un Egona Šīles mākslas darbi.

Viplingers norāda, ka muzeja kolekcijā esot mazāk pazīstamu autoru veikumi, kas pelnījuši tikt atjaunoti un izstādīti. "Kad stājos amatā, vispirms devos uz muzeja arhīvu," sacīja 2015.gada oktobrī par Leopolda muzeja direktoru ieceltais Viplingers. "Tur es redzēju daudzus darbus, ko būtu vērts izstādīt, taču tie bija pārāk bojāti."

Lai atjaunotu mākslas darbus, muzejam nepieciešami 370 000 eiro. Izstāde, kuras mērķis ir pievērst uzmanību problēmai un savākt nepieciešamos līdzekļus, turpināsies līdz 22.februārim.

Viena darba atjaunošanai nepieciešami no 300 līdz 13 200 eiro. Ziedotāju vārdi tiks norādīti blakus mākslas darbiem, kad tie tiks izstādīti.

"Tādējādi apmeklētājiem tiek parādīts arī smagais darbs un tehniskās zināšanas, kas nepieciešamas, lai mākslas darbu varētu izrādīt perfektā stāvoklī," uzsver Viplingers. "Citi muzeji lūdz darbus aizdot, taču tos vispirms jāatjauno, lai pārvešanas laikā netiktu pilnībā sabojāti."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits