Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Leiena noraida Džonsona ideju par brīvās tirdzniecības līgumu

Eiropas Savienība (ES) piedāvās Lielbritānijai unikālu piekļuvi bloka vienotajam tirgum tikai tad, ja tā ievēros ES standartus, otrdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, noraidot Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona ideju par brīvās tirdzniecības līgumu.

Leiena sacīja, ka Džonsons viņu pārsteidzis, pieļaujot iespēju noslēgt Austrālijas tipa tirdzniecības vienošanos, ietverot kvotas un tarifus, gadījumā, ja ES un Londona nespēs vienoties par visaptverošu līgumu.

"Austrālija ir spēcīga un līdzīgi domājoša partnere, bet Eiropas Savienībai nav tirdzniecības vienošanās ar Austrāliju. Mēs pašreiz tirgojamies, balstoties uz Pasaules Tirdzniecības organizācijas nosacījumiem," sacīja Leiena, kritizējot Džonsona ieceri Eiropas Parlamentā Strasbūrā.

"Ja tāda ir britu izvēle, mēs esam ar to mierā, (..) bet es personīgi domāju, ka mums jābūt ambiciozākiem," viņa piebilda.

Pēc oficiālās izstāšanās no ES 31.janvārī, Lielbritānijai ir 11 mēneši laika, lai noslēgtu jaunu tirdzniecības līgumu ar bloku, bet pretējā gadījumā abu pušu attiecības sāks regulēt Pasaules Tirdzniecības organizācijas normas. Paredzēts, ka abu pušu sarunas sāksies martā.

Lielbritānija vēlas, lai tirdzniecības vienošanās aptver preces un pakalpojumus un neparedz gandrīz nekādus tarifus. Tomēr Džonsons uzstāj, ka Lielbritānija neturpinās ievērot ES normas.

Vairāki Lielbritānijas uzņēmumi ir pauduši bažas, ka valdība atkāpjas no sava solījuma turpināt tirdzniecību ar ES, maksimāli izvairoties no domstarpībām.

Britu mazumtirdzniecības konsorcija pārstāvis Endrū Opie sacīja, ka gadījumā, ja valdība ātri neizveidos robežu infrastruktūru, Lielbritānijas patērētāji var palikt bez svaigiem augļiem un dārzeņiem.

"Nepietiek tikai paziņot, ka notiks pārbaudes, mums tagad jāredz plāni, kā tas būs iespējams praksē, vai arī tie būs patērētāji, kas cietīs 1.janvārī," norādīja Opie.

Leiena sacīja, ka ES piedāvā Lielbritānijai ko tādu, ko nekad nevienam citam nav piedāvājusi, ar nosacījumu, ka Lielbritānija garantē taisnīgu konkurenci un aizsardzību strādājošajiem un videi.

ES sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē brīdināja, ka uzņēmumiem, kas darbojas ES un Lielbritānijā, situācija nepaliks nemainīga, ja abas puses nebūs panākušas vienošanās. Tādā gadījumā visiem bitu produktiem tiks piemērotas kvotas un tarifi.

"Mūsu tirgu atvēršana, piekļuve datiem un finansiālajiem pakalpojumiem būs proporcionāla saistībām attiecībā uz līdzvērtīgu konkurences apstākļu ievērošanu,  regulējuma saskaņotību, pilsoņu aizsardzību un finansiālo stabilitāti," sacīja Barnjē.

Viņš piebilda, ka Lielbritānijai nevajadzētu dzīvot ilūzijās, ka Londonas finanšu pakalpojumi iegūs priviliģētu piekļuvi.

Barnjē uzsvēra, ka izmaiņas būs visos aspektos.

"Šīs sarunas būs sarežģītas, ļoti sarežģītas. Es rekomendēju būt gataviem visām iespējām, tostarp palikt bez pamata vienošanās pirms 31.decembra," sacīja Barnjē.

Lielbritānijas valdība ir brīdinājusi uzņēmumus sagatavoties tam, ka nākamgad no ES importētās preces tiks pārbaudītas un būs jāiziet muitas procedūras.

 

Top komentāri

Vācijas brīnumi
V
Ursulas dzimtenē notiek zilie brīnumi. Piemēram, Tīringā (jeb Tīringenē) 2019.gada vēlēšanās galēji kreisie bija ieguvuši 31%, Alternatīva Vācijai - 23%, kristīgie demokrāti - 21%, sociāldemokrāti - 8%, liberāļi - 5%. Līdzīgus rezultātus aptaujas uzrādīja arī līdz februārim. Bet tagad pēc vietējās valdības apstiprināšanas un krišanas, aptaujas rāda šādu atbalstu: galēji kreisie - 39%, Alternatīva Vācijai - 24%, kristīgie demokrāti - 12%, sociāldemokrāti - 9%, liberāļi - 4%. Citiem vārdiem sakot, kristīgie demokrāti pēkšņi ir zaudējuši 9%, bet galēji kreisie ir guvuši 8%. Kā tas ir iespējams? Es saprotu, ka kristīgo demokrātu vēlētāji varēja mazliet pamainīt izvēli - uz sociāldemokrātiem, liberāļiem, zaļajiem vai vēl konservātīvākiem. Bet kā gandrīz puse konservatīvo vēlētāju pēkšņi sāka atbalstīt galēji kreisos? Vai puse kristiešu pēkšņi ir kļuvuši komunisti? Nespēju noticēt šādām aptaujām.
VVZ
V
ES kārtējo reizi parāda savu trulumu un augstprātību. Tāpēc jau bija Brexit, ka britiem ES normas un regulas bija līdz brošai, jo tās ir neloģiskas. ES ir attīstības zara strupceļš.
melnais humors
m
Leiena diemžēl ir bezcerīga muļķe.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits