Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Leiena pieļauj Krievijas izslēgšanu no SWIFT un sankcijas pret Nord Stream 2

Rietumvalstis neizslēdz nevienu no atbildes reakcijām uz Krievijas iespējamo iebrukumu Ukrainā, tostarp pieļauj Krievijas izslēgšanu no starptautiskās banku maksājumu sistēmas SWIFT un sankcijas pret gāzesvadu Nord Strem 2, paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

"Vēlos pilnīgi skaidri pateikt: no darba kārtības nekas nav izņemts," viņa sacīja televīzijas kanālam CNN.

Leiena atgādināja, ka Eiropas Savienība (ES) ir nozīmīga Krievijas tirdzniecības partnere un lielākā ārvalstu investore Krievijā, ar to notiek ap 40% Krievijas ārējās tirdzniecības.

"Šie skaitļi parāda, ka mums ir spēcīgs instruments, ar kuru izdarīt spiedienu, un Krievijai tas būtu ļoti sāpīgi, ja agresija pret Ukrainu pastiprināsies," paziņoja EK priekšsēdētāja.

Leiena piebilda, ka vienlaikus ar diplomātiska konflikta noregulējuma meklējumiem norit arī gatavošanās sliktākajam no iespējamiem situācijas attīstības scenārijiem.

Ja valsts bankām tiek liegts izmantot SWIFT banku komunikācijas tīklu, tam ir plašas sekas uzņēmējdarbībai, jo institūcijas pēc tam faktiski tiek atslēgtas no starptautiskās ieņēmumu plūsmas.

Bez piekļuves SWIFT ir daudz grūtāk pārskaitīt naudu valsts ietvaros un ārpus valsts.

Iespējamā Krievijas atslēgšana no SWIFT tiek apsvērta kā sankcijas pret Maskavu gadījumā, ja Krievija atkal uzbruktu Ukrainai.

Vācijas laikraksts Handelsblatt, atsaucoties uz informācijas avotiem valdībās, pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Eiropas valstis un ASV vairs neizskata iespēju sankciju ietvaros izslēgt Krieviju no SWIFT. Tā vietā tiekot apspriesta iespēja ieviest mērķētas ekonomiskās sankcijas pret lielām Krievijas bankām.

Savukārt Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka parlamentā ceturtdien paziņoja, ka Vācija kopā ar Rietumu sabiedrotajiem strādā pie spēcīga sankciju kopuma, kas ietvers arī Nord Stream 2.

Pieaugot spriedzei Rietumu un Krievijas attiecībās, Vācijas jaunais kanclers Olafs Šolcs savā pirmajā dienā amatā brīdināja par sankcijām pret Nord Stream 2 gadījumā, ja Krievija uzbruktu Ukrainai.

Gāzesvads tika pabeigts septembrī, bet Vācijas enerģētikas regulators BNetzA paziņojis, ka Nord Stream 2 sertifikācija ilgs vismaz pusgadu.

Vācijas ekonomikas, enerģētikas un klimata ministrs Roberts Habeks trešdien atzina, ka gadījumā, ja nāktos piemērot sankcijas Krievijai, no tā ciestu arī Vācijas ekonomika.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits