Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lielbritānija un Francija mēģina rast risinājumu migrantu krīzei Kalē

Lielbritānijas konservatīvā premjerministra Deivida Kemerona valdība, kas maijā notikušajās parlamenta vēlēšanās guva uzvaru, pateicoties imigrantiem nedraudzīgai retorikai, piedāvājusi Francijai finansiālu palīdzību, lai pastiprinātu robežkontroli Francijas ziemeļu ostas pilsētā Kalē, kur pēdējās dienās tūkstošiem patvēruma meklētāju mēģinājuši iešmaukt Lamanša tunelī, lai nokļūtu Lielbritānijā. Diemžēl vienam no migrantiem tas beidzās letāli.

Kavē satiksmi tunelī 

Francijas policija vakar vēstīja, ka naktī uz trešdienu notikuši aptuveni 1500 mēģinājumu nelikumīgi iekļūt Lamanša tunelī, kas stiepjas zem Padekalē šauruma un savieno Kalē ar Anglijas ostas pilsētu Duvru. Kāds vīrietis no Sudānas gājis bojā, jo pakļuvis zem kravas automašīnas riteņiem, informēja franču laikraksts Le Monde. Kopš jūnija jau deviņi migranti ir aizgājuši bojā tunelī. Pērn visa gada laikā 15 migrantu zaudēja dzīvību, no Kalē mēģinot nokļūt Lielbritānijā.

Naktī uz otrdienu bija notikuši ap 2000 mēģinājumu iekļūt apsargātajā un nožogotajā teritorijā pie iebrauktuves tunelī. Pēdējās nedēļās tunelī regulāri ir kavējusies transporta un pasažieru vilcienu satiksme, jo liels skaits migrantu mēģināja iekļūt kravas automašīnās un vilcienos, kas caur Lamanša tuneli dodas uz Lielbritāniju.

Lamanša tuneļa operators Eurotunnel Francijas un Lielbritānijas valdībai pieprasījis kompensēt zaudējumus, kas radušies, jo vilcieni regulāri nav izbraukuši paredzētajā laikā. Piemēram, šonedēļ notikušo patvēruma meklētāju iebrukumu dēļ Francijas pusē vilcienu atiešana kavējusies par vidēji 30 minūtēm, bet pasažieri Lielbritānijas pusē aizkavēti pat par stundu, raksta Euobserver.com.

Eurotunnel Parīzei un Londonai arī pieprasījusi atlīdzināt 9,7 miljonus eiro, ko kompānija kopš migrantu krīzes sākuma esot ieguldījusi, lai uzlabotu drošību pie iebrauktuves tunelī Kalē pusē. Pateicoties uzņēmuma pūliņiem, kopš janvāra esot izdevies apturēt 37 tūkstošus migrantu mēģinājumu nelegāli nokļūt Lielbritānijā.

Briti mudina sadarboties 

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs, kurš trešdien paziņoja par papildu 120 policistu izvietošanu pie Lamanša tuneļa, uzskata, ka Eurotunnel nav izdarījis visu nepieciešamo, lai garantētu drošību tunelī. Viņš apgalvo, ka uzņēmums apsargu skaitu pie iebrauktuves tunelī ir samazinājis no 325 2002. gadā līdz tikai 103 pašlaik.

Eurotunnel noraidījis ministra apgalvojumus, paziņojot, ka pēdējos piecpadsmit gados, kopš Kalē ir kļuvusi par patvēruma meklētāju "magnētu", tā ir dubultojusi apsargu skaitu līdz 200 un kopumā iztērējusi 160 miljonus eiro apsardzei, nožogojumam, apgaismojumam un videonovērošanai. "Eurotunnel ir transporta pakalpojumu sniedzējs, nevis policija," uzņēmuma pārstāvis Džons Kīfs sacīja portālam Thelocal.fr.

Francijas un Lielbritānijas valdības pārstāvji ir atturējušies vainot viens otru notiekošajā Kalē. Lielbritānijas premjers Kemerons, kurš neslēpa bažas par notikumiem pie Lamanša tuneļa, trešdien uzsvēra nepieciešamību sadarboties. "Mums kopā ar Franciju ir jāstrādā, lai Kalē ieviestu papildu drošības pasākumus, kam ir nepieciešami papildu ieguldījumi," viņu citē Reuters.

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja pēc vakar izsludinātās valdības ārkārtas sēdes paziņoja, ka Londona uzstās, lai pēc iespējas īsākā laikā Kalē pie iebrauktuves Lamanša tunelī tiktu izvietots jauns drošības nožogojums divu kilometru garumā. Londona ir apņēmusies segt nožogojuma uzstādīšanas izmaksas, kas varētu sasniegt desmit miljonus eiro. 


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits