Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Lietuva meklē kontaktus ar jūrnieku nolaupītājiem

Lietuvas Ārlietu ministrija izveidojusi īpašu krīzes vadības grupu, lai izlemtu, kā palīdzēt atbrīvot Atlantijas okeāna Āfrikas piekrastē no kuģa nolaupītos jūrniekus. Līdz otrdienas vakaram nebija informācijas ne par nolaupīto piecu Lietuvas pilsoņu atrašanās vietu, ne par nolaupītāju prasībām, vēsta AFP.

Uzbrukums 1982.gadā būvētajam Lietuvas karoga refrižeratorkuģim Saturnas uz kura atradās četrpadsmit apkalpes locekļi (visi — Lietuvas pilsoņi) notika naktī uz otrdienu. Kuģis bija noenkurots pie Eskravosas upes ietekas okeānā nelielā attālumā no Lagosas ostas, lai no rīta izkrautu ostā kravu — saldētas zivis. Apkalpi pārsteiguši ar automātiem bruņoti vīrieši laivās, Delfi.lt stāstīja kuģa īpašnieka — Limarko Laivininkystes Kompanija — prezidents Vītauts Līgnugaris. Uzbrucēji neesot aiztikuši kravu, bet nolaupījuši piecus apkalpes locekļus, kuri tobrīd atradās sardzē, aizvedot sev līdzi. "Kuģim bojājumi nav nodarīti, tas ir devies uz ostu Nigērijā," paziņoja V.Līgnugaris.

Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks incidenta dēļ pārtrauca atvaļinājumu, lai tiktos ar Limarko Laivininkystes Kompanija vadību. Lietuvas Aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene Delfi.lt pavēstīja, ka Lietuva vienatnē nevarot veikt ķīlnieku atbrīvošanas operāciju, tam esot nepieciešama partneru palīdzība, ar kuriem kontakti jau esot nodibināti.

Lai gan lielākā daļa kuģu nolaupīšanas gadījumu notiek Āfrikas austrumu piekrastē pie Somālijas, šī nav pirmā reizei, kad kaujinieki uzbrūk pie Nigērijas. Pagājušajā mēnesī viņi atbrīvoja sešus pirms vairāk nekā divām nedēļām nolaupītus tankkuģa jūrniekus.

Krievijas jūrniecības jautājumiem veltītā interneta izdevuma Morskoj bjuļļeteņ - Sovfraht galvenais redaktors Mihails Voitenko aģentūrai Interfax pauda viedokli, ka uzbrucēji, visticamāk, bijuši no Nigērijas kaujinieku grupējuma Kustība par Nigēras deltas atbrīvošanu, ziņo BNS. "Viņi sevi ir pasludinājuši par politisku kustību un cenšas ievērot noteikumus, proti, neaplaupa kuģus, bet ņem ķīlniekus, runā nevis ar kuģu īpašniekiem, bet gan ar valdību, un parasti ķīlnieki pēc vairākām dienām vai nedēļām tiek atbrīvoti," teica M.Voitenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits