Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Makrona un Lepenas dominance debatēs

Savstarpējiem uzbrukumiem caurstrāvotas izvērtās Francijas prezidenta amata kandidātu debates televīzijā pirms nākammēnes paredzētās vēlēšanu pirmās kārtas. Trīsarpus stundu ilgajās debatēs pirmdien, kurās dominēja ekonomika un imigrācija, piedalījās pieci pretendenti, bet lielākā uzmanība tika pievērsta trijiem – galēji labējai Marinai Lepenai, centriskajam Emanuēlam Makronam un skandālos iesaistītajam konservatīvajam Fransuā Fijonam.

Skatītāju aptaujas un eksperti par debašu uzvarētāju pasludinājuši Makronu, kuram tas bija pirmais lielais uznāciens uz Francijas politiskās skatuves. 39 gadus vecajam bijušajam ekonomikas ministram vairākkārt nācās atspēkot konkurentu pārmetumus par viņa saistību ar finanšu pasauli un atbalstu Vācijas kancleres Angelas Merkeles liberālajai imigrācijas politikai. 

Francijas prezidenta vēlēšanām, kuru pirmā kārta notiks 23. aprīlī, ir reģistrēti 11 kandidāti, bet piedalīties televīzijas debatēs uzaicināja tikai piecus populārākos. Līdzās Lepenai, Fijonam un Makronam kameru priekšā stājās arī pašreiz valdošās Sociālistu partijas izvirzītais Benuā Amons un galēji kreisais Žans Liks Melenšons. Aptaujas liecina, ka 40% vēlētāju nav izlēmuši, par ko atdos savu balsi, tāpēc debates bija kandidātu iespēja uzrunāt šaubīgos.

Debatēs dominēja Lepena un Makrons, par kuriem pašlaik ir gatavi balsot aptuveni 25% vēlētāju. 
Runājot par imigrāciju, Lepena kārtējo reizi uzstāja, ka Francijai ir jāatjauno robežkontrole, lai nepieļautu "teroristu iebraukšanu valstī". "Es vēlos apturēt legālo un nelegālo imigrāciju," sacīja galēji labējā politiķe. "Mums nav ko piedāvāt migrantiem. Viņiem ir jāzina, ka viņi nevarēs baudīt mūsu labumus." Melenšons uz to atcirta: "Vai jūs domājat, ka cilvēki apspriež šādas lietas pirms došanās prom?"

Viņa arī apgalvoja, ka Makrons atbalstot burkini – ķermeni pilnībā nosedzošu peldkostīmu – valkāšanu Francijas pludmalēs. "Man nav nepieciešams vēderrunātājs. Ja man ir kaut kas sakāms, tad es to skaidri pasaku," atbildēja sadusmotais Makrons, piebilstot, ka burkini esot "sabiedriskās kārtības problēma", kas neapdraudot franču identitāti. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 22.marta, numurā!

Top komentāri

Vateņiem
V
jau pavēlēts "aizmirst" galveno "argumentu" pret Klintoni - ka "bāba nevar vadīt valsti", jo nu likts "topiķ" par mašku
Alla Borisovna
A
Jā, šķiet, ka tam Fijonam viņa sievas tiesāšana ir smagi iegriezusi. Ja viņš būtu valstsvīrs, viņš vienkārši aizietu, ļaujot konservatīvajiem izvīrzīt citu kandidātu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits