Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Makrons pēc izteikumiem par NATO izpelnās ASV un Vācijas kritiku

Francijas prezidents Emanuels Makrons pēc tam, kad intervijā žurnālam The Economist izteicies, ka NATO piedzīvo "smadzeņu nāvi" un ka Eiropas valstis vairs nevar paļauties uz ASV aizsardzību, izpelnījies ASV un Vācijas kritiku, vēsta The Guardian.

Intervijā Francijas prezidents žēlojās par to, ka starp  ASV un Eiropu trūkst koordinācijas stratēģisko lēmumu pieņemšanā, kā arī par NATO dalībvalsts Turcijas agresiju Sīrijā. 

Vaicāts, vai viņš joprojām tic NATO dibināšanas līguma piektā panta "kolektīvās aizsardzības" pamatprincipam, kas nozīmē, ka uzbrukums vienam dalībniekam tiek uzskatīts par uzbrukumu visiem dalībniekiem, Makrons atbildēja: "Es nezinu."

Makrons, paužot bažas par NATO efektivitāti, aicinājis Eiropas valstis pārdomāt patieso situāciju pirms gaidāmā alianses samita, kurā piedalīsies arī ASV prezidents Donalds Tramps.

ASV un Vācija kritizēja Makrona izteikumus. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo uzsvēra NATO nozīmi vizītē Vācijas austrumos, lai atzīmētu 30 gadus kopš Berlīnes mūra krišanas. "Es domāju, ka NATO joprojām ir nozīmīga, kritiski svarīga, iespējams, vēsturiski viena no stratēģiski svarīgākajām partnerībām visā vēsturē," žurnālistiem Leipcigā sacīja Pompeo.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele noraidīja Makrona izteikumus, sakot, ka viņš ir "lietojis drastiskus vārdus, kas nav mans uzskats par sadarbību NATO". Runājot ar militārās alianses vadītāju Jensu Stoltenbergu, Merkele sacīja: "Es nedomāju, ka šādi skaļi spriedumi ir nepieciešami, jo pat ja mums ir problēmas - mums ir jāsadarbojas."

Stoltenbergs sacīja, ka NATO ir spēcīga un ka ASV un Eiropa strādā "vairāk kopā, nekā mēs esam darījuši gadu desmitiem".

Makrons intervijā bija arī teicis, ka Vašingtona parāda pazīmes, "pagriežot mums muguru", kā to pierādīja ASV prezidenta pēkšņais lēmums pagājušajā mēnesī izvest karaspēku no Sīrijas ziemeļaustrumu daļas.

Tāpat intervijā Francijas prezidents atkārtoja savu ilgstošo pārliecību, ka ES ir jāattīsta militārie spēki un jāstiprina tās spēja darboties kā politiskam blokam ar tehnoloģiju, datu un klimata ārkārtas politiku.

Viņš pauda pārliecību, ka Eiropa atrodas "kraujas malā". "Ja mēs nepamodīsimies, pastāv ievērojams risks, ka ilgtermiņā mēs pazudīsim ģeopolitiski vai ka mēs vairs nekontrolēsim savu likteni. Tam es ticu," sacīja Makrons. 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Ja tēvocis Sems nebūtu bijis Eiropā, tad tēvocis Džo tur būtu noteikti.
reptilis
r
Francija jau sen ir NATO vājais posms ...ta viņa izstājas no NATO...ta viņa iestājas daļēji....tad viņa ""čupojas ""ar PSRS....tagad ar Putinisko Krieviju...tad grib pārdot potenciālajam ienaidniekam kuģus....
trusis nejaukais
t
kas shim shmurgulim ir devis pilnvaras runaat visas eiropas vaardaa? nevienu runu nespeej pateikt nepieminot plaanpraatinju sludinaato klimata aarkaartas politiku.. merkele vareetu reiz publiski nopeert savu izlutinaato draudzinju
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits