Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Makrons sola atjaunot mieru Jaunkaledonijā

Francijas prezidents Emanuels Makrons nodēvējis nemierus Francijas aizjūras teritorijā Jaunkaledonijā Klusā okeāna reģionā par "nepieredzētu sacelšanās kustību", kuru neviens neesot prognozējis. Vizītē Jaunkaledonijas galvaspilsētā Numeā, apmeklējot policijas iecirkni, viņš arī solīja, ka Parīze "ies līdz galam", atjaunojot mieru Jaunkaledonijā, un ka uz turieni nosūtītie trīs tūkstoši franču karavīru varētu Jaunkaledonijā palikt līdz vasaras olimpisko spēļu sākumam Parīzē 26. jūlijā, vēsta Al Jazeera.

Vardarbīgi protesti Jaunkaledonijā sākās pagājušajā nedēļā, pārvēršoties lielākajā vardarbībā, ko Jaunkaledonija piedzīvojusi pēdējo 30 gadu laikā. Pagājušajā ceturtdienā Francija šajā teritorijā izsludināja ārkārtas stāvokli uz 12 dienām, papildus nosūtot ap 500 karavīru un policistu. Teritorijas varasiestādes noteica arī komandantstundu. Nemieros un sadursmēs ar kārtības sargiem dzīvību zaudēja seši cilvēki, to skaitā trīs pamatiedzīvotāju – kanuku – pārstāvji.

Nemieri sākās pēc tam, kad Francijas parlaments apstiprināja vietējo vēlēšanu reformas Jaunkaledonijā, atļaujot tajās balsot Francijas pilsoņiem, kas nodzīvojuši teritorijā vismaz 10 gadus. Kanaki, kuru tagad ir ap 40% no 270 tūkstošiem Jaunkaledonijas iedzīvotāju, pauž bažas, ka balsošanas tiesību piešķiršana no Francijas iebraukušajiem apdraudēs centienus iegūt teritorijas neatkarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits