Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Meja stiķē atbalstu mazākuma valdībai

Ultrakonservatīvā Demokrātisko unionistu partija (DUP) cer, ka drīzumā izdosies noslēgt vienošanos par tās atbalstu britu premjerministres Terēzas Mejas mazākuma valdībai, kam 19. jūnijā jāuzsāk sarunas ar Briseli par šķiršanos no Eiropas Savienības (ES). Meja otrdien Dauningstrītā tikās ar DUP vadītāju Arlīnu Fosteri, lai panāktu, ka viņas vadītās partijas desmit deputāti nodrošinātu konservatīvo valdībai absolūto vairākumu parlamentā. Pagaidām nav skaidrs, ko DUP vēlēsies apmaiņā pret Mejas politiskajai eksistencei nepieciešamo atbalstu.

Mejai nācās vērsties pie nelielās Ziemeļīrijas partijas pēc tam, kad viņas vadītā Konservatīvā partija 9. jūnijā notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās pārsteidzoši zaudēja absolūto vairākumu. Premjeres mērķis, izsludinot vēlēšanas, bija gluži pretējs – palielināt konservatīvo mandātu skaitu pirms gaidāmajām smagajām sarunām ar ES. Tagad tā vietā, lai labāk gatavotos valsts vēsturē vienām no nozīmīgākajām sarunām, Meja ir spiesta domāt, kā palikt pie varas. 

Premjere pirmdien, tiekoties ar konservatīvo likumdevējiem, esot atvainojusies par partijas sliktajiem vēlēšanu rezultātiem. "Es mūs ievilku šajās nepatikšanās, es mūs no tām arī izvedīšu," Meja sacījusi partijas biedriem, kuri viņu esot sagaidījuši ar dūru sišanu pret galdu, tādējādi izrādot savu atbalstu. "Viņa zina, kas nogāja greizi un ka pati daļēji ir vainīga pie tā. Viņa pateica to, ko, manuprāt, kolēģi vēlējās dzirdēt," konservatīvo likumdevējs Elisters Bērts, kurš apmeklēja tikšanos, sacīja The New York Times

Pēc vakardienas tikšanās ar DUP vadītāju Fosteri un viņas vietnieku Naidželu Dodsu, kas ilga tikai nedaudz vairāk par stundu, Meja pameta Dauningstrītu, nekomentējot sarunu. Viņa aizsteidzās uz Vestminsteru, kur sapulcējās jaunais parlamenta sasaukums. Arī DUP pārstāvji pēc tikšanās neiznāca pie žurnālistiem, kuri secināja, ka abi politiķi premjeres rezidenci ir atstājuši pa aizmugures durvīm. 

Vēlāk DUP līdere Fostere ar tvitera starpniecību paziņoja: "Pārrunas ar valdību norit labi, un mēs ceram, ka drīzumā tās novedīsim līdz sekmīgam iznākumam." Avoti britu valdībā raidsabiedrībai BBC izteikušies, ka abām pusēm neesot nekādu pretrunu un tās "uzmanīgi strādā pie dokumentiem", lai noslēgtu vienošanos. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 14.jūnija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits