Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Mejai pamats nervozēt pirms vēlēšanām

Nepilnu gadu pēc referenduma, kurā neliels vairākums Apvienotās Karalistes pilsoņu atbalstīja valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), briti atkal dosies pie balsošanas urnām – ceturtdien notiks Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā dominējošie jautājumi bija Brexit un drošība, jo trīs mēnešos valstī notikuši trīs nāvējoši teroristu uzbrukumi.

Vēlētāju aptaujas liecina, ka balsojumā uzvaru izcīnīs premjerministres Terēzas Mejas vadītā Konservatīvā partija, apsteidzot pašlaik lielāko opozīcijas spēku – Leiboristu partiju, kuras priekšgalā ir Džeremijs Korbins. Tas gan nav mazinājis šo vēlēšanu intrigu, jo valda neskaidrība par to, vai konservatīvajiem arī turpmāk piederēs absolūtais vairākums likumdevējā. 

Meja parlamenta ārkārtas vēlēšanas izsludināja 18. aprīlī. Viņa savu lēmumu pamatoja ar nepieciešamību pārvarēt šķelšanos Vestminsterā pirms drīzumā gaidāmajām Lielbritānijas sarunām ar Briseli par izstāšanos no ES. Savā paziņojumā premjere uzsvēra, ka briti vēloties skaidrību, stabilitāti un spēcīgu vadību, ko varot nodrošināt vienots parlaments.

Tobrīd konservatīvo pārsvars pār leiboristiem popularitātes aptaujās bija aptuveni divdesmit procentpunktu, tāpēc Meja rēķinājās ar tikpat pārliecinošu uzvaru vēlēšanās un iespēju palielināt balsu vairākumu parlamentā. Tas viņai piešķirtu spēcīgu mandātu pirms Brexit sarunām, kam oficiāli jāsākas 19. jūnijā.

Tomēr aizvadīto nedēļu laikā Korbina vadīto leiboristu popularitāte ir strauji pieaugusi, tāpēc Mejas un viņas partijas pārliecinoša uzvara vēlēšanās vairs nešķiet pašsaprotama. Pēdējās aptaujas rāda, ka par konservatīvajiem gatavojas balsot aptuveni 42% balsstiesīgo, bet par leiboristiem – 38%.

Nākamie divi gadi būs fundamentāli izšķiroši Lielbritānijai, jo plānots, ka 2019. gada martā tā oficiāli atstās ES. Bet pirms tam Londonai jāaizvada smagas sarunas ar Briseli par turpmākajām attiecībām pēc Brexit. Tieši tas bija centrālais temats pirms vēlēšanām. 

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 8. jūnija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits