Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Moldovā aptur prezidenta pilnvaras un atlaiž parlamentu

Moldovas prezidenta pienākumu izpildītājs Pāvels Filips svētdien parakstījis rīkojumu par parlamenta atlaišanu un izsludinājis ārkārtas vēlēšanas 6.septembrī.

Moldovas Konstitucionālā tiesa pirms tam apturēja prezidenta Igora Dodona pilnvaras un uzdeva Filipam uz laiku pārņemt prezidenta pienākumus.

Tāds lēmums tika pieņemts pēc Demokrātiskās partijas deputātu grupas pieprasījuma un pamatots ar to, ka Dodons nav pildījis Konstitucionālās tiesas lēmumu un atteicies parakstīt rīkojumu par parlamenta atlaišanu.

Piektdien Dodons paziņoja, ka valdošo koalīciju pēc februārī notikušajām vēlēšanām izveidot nav izdevies. Tūlīt pēc tam Konstitucionālā tiesa noteica, ka parlamentam valdības izveidei ir atvēlētas 90 dienas un šis termiņš beidzas pusnaktī uz sestdienu.

Sestdien Konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu par parlamenta atlaišanu, jo tas nav spējis noteiktajā termiņā izveidot valdību. Tomēr Dodons paziņoja, ka rīkojumu par parlamenta atlaišanu un jauna parlamenta vēlēšanu datuma noteikšanu neparakstīs, jo deputāti vēl var vienoties.

Sestdien par koalīciju beidzot vienojās promaskaviskā Sociālistu partija, kuru pārstāv Dodons, un proeiropeiskais bloks "Tagad" ("Acum"). Moldovas parlamentā, kurā kopumā ir 101 deputāts, šie politiskie spēki pārstāvēti attiecīgi ar 35 un 26 mandātiem. Šī vienošanās atstāj ārpus valdības otro lielāko parlamentā pārstāvēto politisko spēku - Demokrātisko partiju, kurai ir 30 mandāti.

Neraugoties uz Konstitucionālās tiesas lēmumu par parlamenta atlaišanu, sestdien tika sasaukta parlamenta sēde, kurā tas apstiprināja jauno valdību un par premjerministri ievēlēja labējās opozīcijas līderi Maiju Sandu.

Dodons nekavējoties pieņēma jaunās valdības locekļu zvērestu.

 

Top komentāri

Moldāvu skolotājs
M
“Saku vēlreiz: Krievija ir okupants – pasaules okupants. Kur krievu zābaks uzkāpj uz kāda zemes, viņš aizmirst no turienes aiziet.”
Neslāvs
N
Rumāņi lēnām izspiež krievus no savām zemēm...
aha
a
atkal revolūcija?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits