Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Moldovā plēšas par karavīru dalību mācībās

Moldovas promaskaviskā prezidenta Igora Dodona un prorietumnieciskās valdības nesaskaņas padziļinās. Šajā nedēļā abi varas atzari nāca klajā ar pretrunīgiem paziņojumiem par moldāvu karavīru dalību NATO organizētajās militārajās mācībās kaimiņvalstī Ukrainā, piektdien lasāms laikrakstā Diena. Kopš Dodona uzvaras pērn novembrī notikušajās Moldovas prezidenta vēlēšanās valsts galva un premjerministra Pāvela Filipa valdība centušies īstenot atšķirīgu ārpolitisko kursu.

Piektdien Ukrainas rietumos sākas divas nedēļas ilgas militārās mācības Rapid Trident – 2017, kurās piedalīsies 1800 karavīru no 14 valstīm. Uz manevriem nosūtīti arī 57 moldāvu karavīri, lai gan Moldovas bruņoto spēku virspavēlnieks – prezidents Dodons – to bija aizliedzis. 

Dodons otrdien uzlika veto Aizsardzības ministrijas lēmumam par karavīru piedalīšanos militārajās mācībās Ukrainā. Viņaprāt, tas ir pretrunā ar valsts konstitūciju, kas Moldovu ir deklarējusi kā neitrālu valsti. "Ir nepieņemama moldāvu militārpersonu dalība militārajās mācībās ārpus mūsu valsts robežām," viņš paziņoja sociālajā tīklā Facebook

Daudzos prezidenta lēmums radīja izbrīnu, ņemot vērā, ka Moldovas karavīri ikgadējās mācībās Rapid Trident piedalās jau kopš 1996. gada, vēsta raidsabiedrība Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība.

Iespējams, Dodons nevēlējās sadusmot Krieviju. Militārās mācības Rapid Trident – 2017 notiks vienā laikā ar Krievijas un Baltkrievijas kopīgajiem manevriem Zapad – 2017, kas sāksies 14. septembrī. 

Tomēr valdība ignorēja valsts vadītāja lēmumu un trešdien deva zaļo gaismu karavīru nosūtīšanai uz mācībām. Premjers Filips pauda neizpratni par prezidenta argumentiem. "Šādiem lēmumiem nav nekādas loģikas. Moldova joprojām ir un arī turpmāk paliks neitrāla valsts, bet tas nenozīmē, ka nevajag piedalīties miera uzturēšanas operācijās un paaugstināt militārpersonu kvalifikāciju. Neviens nevēlas nesagatavotu un vāju armiju," paziņoja Filips.

Premjers arī norādīja, ka 80% no Moldovas armijas mācību budžeta dod ārējie partneri, bet visus militāro mācību Ukrainā izdevumus sedz organizatori. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 8. septembra, numurā!

Top komentāri

Eiropa vai Maskavija
E
Lai moldāviem izdodas izmest sovoku miskastē!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits