Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Nausēda: Ungārijas lēmums atvieglot iebraukšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem saasina drošības riskus Eiropā

Ungārijas lēmums atvieglot iebraukšanu valstī Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem palielina drošības riskus Eiropā, trešdien paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Ungārijas vienpusējie lēmumi, arī šis, lai veicinātu vīzu izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, ir pretrunā Eiropas Savienības vērtībām, solidaritātes principiem un līgumiem," Nausēda teica ziņu aģentūrai BNS.

"Tas, ka Ungārija atļauj agresorvalsts Krievijas un agresijā iesaistītās valsts Baltkrievijas pilsoņiem brīvi ceļot pa Eiropu, palielina drošības riskus Eiropā," piebilda Lietuvas prezidents.

Nausēda arī apšaubīja Pakšas atomelektrostacijas (AES) projektu Ungārijā. AES būvēs Krievijas valsts kodolenerģētikas kompānijas "Rosatom" un Baltkrievijas pārstāvji, kuri, strādājot Baltkrievijā, "nav spējuši nodrošināt Astravjecas atomelektrostacijas drošību un atrisināt būvniecības problēmas", un Ukrainā ir okupējuši Zaporižjas AES, norādīja Lietuvas prezidents.

Šomēnes Ungārija paziņoja par jaunu vīzu plānu, kas paredz astoņu valstu, arī Krievijas un Baltkrievijas, pilsoņiem ļaut iebraukt Ungārijā bez drošības pārbaudēm un citiem ierobežojumiem.

Budapešta apgalvo, ka daudzi no iebraukušajiem būs saistīti ar jaunās AES būvniecību.

Lietuvas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja, ka Lietuva ir nosūtījusi Eiropas Komisijā vēstuli, kurā pauž sašutumu par Ungārijas lēmumu, norādot, ka tas "ļoti nopietni apdraud Šengenas zonas un daudzu Eiropas valstu drošību, tādēļ tas ir jārisina Eiropas Savienības (ES) līmenī".

Saskaņā ar ES normām valstu valdībām ir tiesības lemt par legālās migrācijas un darba atļaujām. Trešo valstu pilsoņi ar ES vīzām parasti var brīvi pārvietoties Šengenas zonā, kas aptver 29 valstis, tostarp Norvēģiju un Šveici.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atvaira lidrobotu uzbrukumu Kijivai

Naktī uz pirmdienu krievi atkal uzbrukuši Kijivai ar lidrobotiem"Shahed", taču ukraiņu zenītartilēristi visus bezpilota lidaparātus notriekuši, pirms tie sasniedza galvaspilsētu, paziņojis...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits