Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita
Trim kandidātiem joprojām ir labas izredzes ierindoties pirmajās divās vietās balsojuma pirmajā kārtā, lai iekļūtu izšķirošajā posmā. Attēlā - Emanuels Makrons

Neparedzamās prezidenta vēlēšanas Francijā

Septiņas nedēļas pirms Francijas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas kļūst arvien grūtāk prognozēt, kāds būs balsojuma iznākums. Ir skaidrs, ka galvenā cīņa norisināsies starp trim kandidātiem – konservatīvo Fransuā Fijonu, galēji labējo Marinu Lepenu un centrisko Emanuelu Makronu. Vēlētāju aptaujas apliecina, ka atbalsts trijotnei ir ļoti līdzīgs, piektdien lasāms laikrakstā Diena.

Ekspremjera Fijona un partijas Nacionālā fronte (FN) līderes Lepenas izredzes var ietekmēt pašlaik notiekošās izmeklēšanas saistībā ar dažādiem iespējamiem pārkāpumiem. Savukārt bijušajam ekonomikas ministram Makronam joprojām nav izveidojies stabils atbalstītāju kodols, tāpēc viņš vēl var zaudēt ievērojamu daudzumu balsu.

Pēdējās dienās visvairāk aprunātais Francijas prezidenta amata kandidāts ir Fijons. Vēl pirms dažiem mēnešiem viņš tika uzskatīts par neapšaubāmu prezidenta vēlēšanu favorītu, bet tagad virs politiķa galvas ir savilkušies melni mākoņi. Šonedēļ kļuva zināms, ka Fijonam un viņa sievai Penelopei izvirzīs apsūdzību par to, ka viņš, būdams parlamenta loceklis, iespējams, fiktīvi ir nodarbinājis dzīvesbiedri, kura par to saņēmusi vairāk nekā 800 tūkstošu eiro, vēsta BBC.

Viņam tas nešķiet pamatots iemesls, lai izstātos no cīņas. Gluži pretēji – Fijons ir pārliecināts, ka kļuvis par politiskās izrēķināšanās upuri, tāpēc viņam esot pienākums aizstāvēties līdz galam. 

Arī Lepenai draud nopietnas apsūdzības. Eiropas Parlaments ceturtdien nobalsoja par viņas deputāta imunitātes atcelšanu, tas ļauj tiesībsargājošajām iestādēm Francijā vērsties pret politiķi saistībā ar 2015. gadā vietnē Twitter publicētajiem attēliem, kuros redzamas teroristiskās kustības Islāma valsts zvērības. 

Ja Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kas ir paredzēta 23.aprīlī, notiktu šonedēļ, Lepena saņemtu 25% balsu, Fijons – 21%. Viņiem pa vidu iekārtotos liberālais Makrons, par kuru varētu nobalsot 24% vēlētāju, atsaucoties uz tirgus pētījumu firmu OpinionWay, ziņo Bloomberg

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 3.marta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits