Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nīderlande un Dānija piegādās Ukrainai F-16

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite svētdien apstiprinājis, ka Nīderlande un Dānija piegādās Ukrainai iznīcinātājus F-16 tik drīz, cik iespējams.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien apmeklēja Nīderlandi un Dāniju, lai vienotos par F-16 piegādi.

Zelenskis vizītē Nīderlandē paziņoja, ka sagaida 42 lidmašīnas, bet nav skaidrs, vai viņš runāja tikai par Nīderlandi, vai abām valstīm, proti, Dāniju un Nīderlandi.

Iznīcinātāji tiks piegādāti Ukrainai, tiklīdz tās personāls un infrastruktūra būs gatavi uzņemt jaudīgās ASV ražotās lidmašīnas, paziņoja Rite.

Zelenskis nodēvēja šo paziņojumu par vēsturisku un uzslavēja Riti par to, ka Nīderlande ir pirmā valsts, kas piedāvājusi Ukrainai F-16. Ukrainas prezidents sacīja, ka vienojies ar Riti par 42 iznīcinātājiem, piebilstot, ka tas ir tikai sākums.

Rite un Zelenskis aplūkoja divus F-16 Nīderlandes armijas bāzē, kurā šodien nolaidās Zelenska lidmašīna.

Rite atteicās atklāt, cik iznīcinātājus un kad Nīderlande piegādās Ukrainai, tikai norādīja, ka tas notiks iespējami drīz.

Pēc Nīderlandes apmeklējuma Zelenskis devās uz Dāniju. Dānijas premjerministre Mete Frederiksena sacīja, ka Dānija piegādās Ukrainai 19 iznīcinātājus F-16, no kuriem seši, cerams, tiks piegādāti līdz Jaunajam gadam, astoņi nākamgad un atlikušie pieci 2025.gadā.

Ziņu aģentūra "Ritzau" vēstīja, ka Zelenskis turpinās vizīti Dānijā arī pirmdien.

Zelenskis sacīja, ka Nīderlandes un Dānijas ziedojumi ir milzīgs stimuls citām valstīm, kuras šaubījās par F-16 piegādi Ukrainai. Vaicāts, vai Ukrainai, saņemot iznīcinātājus, ir izvirzīti nosacījumi, piemēram, apņemšanās tos neizmantot Krievijas teritorijā, Zelenskis atbildēja, ka tas nav apspriests, taču piebilda, ka Ukrainas teritorijas aizsardzība ir galvenais mērķis.

ASV amatpersona šonedēļ paziņoja, ka ASV ir apstiprinājušas iznīcinātāju F-16 nosūtīšanu uz Ukrainu no Dānijas un Nīderlandes, tiklīdz būs pabeigtas ukraiņu pilotu apmācības. Plānots, ka Ukrainas pilotu apmācība darbam ar amerikāņu iznīcinātājiem F-16 sāksies šomēnes. Amatpersonas iepriekš izteikušās, ka pilotu apmācība, visticamāk, ilgs sešus līdz astoņus mēnešus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits