Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Otrā masu slepkavība divu nedēļu laikā ASV

Pirmdienas pēcpusdienā Kolorādo štatā apšaudē tika nogalināti desmit cilvēki. Šī ir otrā masu slepkavība divās nedēļās, un tā ir atjaunojusi pandēmijas laikā pieklusušos aicinājumus pēc stingrākas ieroču iegādes regulācijas.

Ieroču aprites ierobežošanas atbalstītāji Demokrātu partijā un ārpus tās pauduši neapmierinātību, ka prezidents Džo Baidens nav pieķēries priekšvēlēšanu kampaņas laikā solītajiem likumu grozījumiem. 


Apšaude veikalā

Otrdien vīrietis, kura identitāti policija neatklāja, bruņojies ar šaujamieročiem, ieradās Kolorādo štata Bolderas pašapkalpošanās veikalā King Soopers un atklāja uguni uz apmeklētājiem un veikala darbiniekiem. Reuters ziņo, ka apšaudē nogalināti desmit cilvēki. ''Es domāju, ka nomiršu,'' medijiem sacīja 35 gadus vecais veikala darbinieks Alekss Arelano, kuram izdevās pamest veikalu bez ievainojumiem. 

Ir zināms, ka viens no nogalinātajiem ir Bolderas policists Ēriks Talijs, kurš bija pirmais notikuma vietā. Mediji vēsta, ka šāvējs neilgi pēc apšaudes sākuma tika aizturēts. Aculiecinieki vēsta, ka tas bijis baltādainais vīrietis pusmūžā. Arī apšaudes motīvi nav zināmi. ''Mēs strādāsim visu diennakti, lai visu noskaidrotu,'' CNN sacījusi pilsētas policijas vadītāja Marisa Herolda, norādot, ka visu apstākļu noskaidrošana prasīs vismaz piecas dienas. 

Šī ir jau otrā apšaude ar lielu skaitu nonāvēto divās nedēļās. Pagājušajā nedēļā Džordžijas štatā notika apšaudes trijos dažādos atpūtas un masāžu uzņēmumos – 21 gadu vecais baltādainais Roberts Ārons Longs nogalināja astoņus cilvēkus. 

Kopumā, kā ziņo mediji, kopš gada sākuma šis ASV ir jau piektais gadījums, kad apšaudē nogalināti vairāk nekā seši cilvēki, bet kopumā reģistrēti vairāk nekā simts dažādu gadījumu, kur ievainoti vai nogalināti vairāki cilvēki. 2020. gadā reģistrēti 615 šādi gadījumi. The New York Times ziņoja, ka ieroču iegāde palielinājās pēc Baidena uzvaras vēlēšanās.


Izaicinājums Baidenam

Traģiskās apšaudes ir arī izaicinājums no Demokrātu partijas ievēlētajam prezidentam. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā politiķis pauda atbalstu ierobežojumiem tirgot kaujas ieročus un automātiskās šautenes, kā arī publiski apsvēra bīstamo ieroču atpirkšanu un striktākas pircēju biogrāfijas pārbaudes. 

Tomēr aktīvisti un politiķi no Demokrātu partijas ir bažīgi, jo nedz pats prezidents, nedz Baltais nams nav pauduši atbalstu marta vidū kongresa Pārstāvju palātā apstiprinātajiem likumiem par striktākām ieroču pircēju pārbaudēm. Kā norāda CNN, arī pēc pagājušās nedēļas slepkavībām prezidents savās līdzjūtībās konkrētu atbalstu likumiem nepauda. ''Es ceru, ka prezidents būs gatavs iesaistīties tiešās sarunās Senātā, lai atbalstītu ieroču pircēju biogrāfijas pārbaudes,'' izdevumam AP sacījis par vienu no likumiem atbildīgais demokrāts Kriss Mērfijs. Jāmin gan, ka februārī, pieminot Parklendas apšaudi, kas 2018. gadā prasīja 17 skolēnu dzīvību, Baidens sacīja: ''Mēs tiem, kurus esam zaudējuši, un tiem, kuri ir palikuši, esam parādā pārmaiņu panākšanu.''

AP skaidro, ka Baidens ir bijis izvairīgs ieroču jautājumā, kas tradicionāli ASV politikā un sabiedrībā ir ļoti strīdīgs, jo vēlējies koncentrēties uz pandēmijas radītajām problēmām.

Kompānijas Gallup aptaujas liecina, ka striktāku regulāciju atbalsta nedaudz vairāk kā puse amerikāņu. Kā raksta The Guardian, apšaude Kolorādo, visticamāk, pacels ieroču jautājumu prioritāšu sarakstā un prezidentam būs jāiesaistās. Tiesa gan, Kongresā virzītie likumi, neskatoties uz prezidenta atbalstu, visticamāk, iestrēgs Senātā, jo apstiprināšanai vajag 60 balsis, bet Demokrātu partijai ir tikai 51 un republikāņu vairums, kurus atbalsta ASV ietekmīgā Nacionālā šaujamieroču asociācija (NRA), ir paudis pretestību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits