Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Par 1956.gada kara noziegumiem Ungārijā arestēts komunistu režīma ministrs

Ungārijas policija pirmdien arestējusi augstu komunistu režīma amatpersonu - bijušo iekšlietu ministru Bēlu Bisku - saistībā ar kara noziegumiem, kas pastrādāti, apspiežot 1956.gada sacelšanos, Budapeštā pavēstīja vecākais prokurors Tibors Iboja.

"Bēla Bisku arestēts par kara noziegumiem saistībā ar apšaudēm notikumos pēc 1956.gada sacelšanās, kad dzīvību zaudēja vairāki cilvēki," žurnālistiem sacīja prokurors. Ja Bisku atzīs par vainīgu, viņam draud mūža ieslodzījums.

Ungārijas komunistu režīma stingrā kursa piekritējs Bisku, kuram ceturtdien paliek 91 gads, no 1957. līdz 1961.gadam bija iekšlietu ministrs. Atbilstoši prokuratūras informācijai viņš ir vienīgais vēl dzīvais valdības loceklis, kuru var saukt pie atbildības saistībā ar 1956.gada notikumiem, kad sacelšanās tika apspiesta ar padomju tanku palīdzību.

Pērn Ungārijas valdība izmainīja likumu, ļaujot izvirzīt apsūdzības cilvēkiem, kurus tur aizdomās par līdzdalību represijās, kas sekoja pēc sacelšanās. Tolaik 300 cilvēki tika nogalināti, vairāk nekā 20 000 apcietināti, bet 200 000 aizbēga no valsts.

Televīzijas intervijā 2010.gadā Bisku aizstāvēja savu rīcību šajā laikaposmā, sakot, ka viens no sacelšanās līderiem premjerministrs Imre Naģs, kuram komunisti 1958.gadā izpildīja nāvessodu, "dabūja to, ko bija pelnījis". Bisku nav ievietots pirmstiesas apcietinājumā, bet viņam noteikts mājas arests, apliecināja prokuratūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits