Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Katalonijas valdība gatavojas neatkarības referendumam

Pieaug spriedze starp Barselonu un Madridi

Donalda Trampa cienīgs strīds par dalībnieku skaitu pirmdien Barselonā notikušajā demonstrācijā par godu Katalonijas Nacionālajai dienai izcēlies starp Spānijas autonomā reģiona neatkarības atbalstītājiem un valsts centrālo valdību. Pirmie apgalvo, ka pasākumā piedalījušies aptuveni miljons cilvēku, bet Madrides pārstāvji izplatījuši krietni pieticīgākas aplēses – 350 tūkstoši, trešdien lasāms avīzē Diena.

Madrides un Barselonas attiecības ir nokaitētas, jo 1. oktobrī paredzēts aizvadīt Katalonijas neatkarības referendumu, kuru Spānijas valdība ir pasludinājusi par nelikumīgu. Separātistu kontrolētā Katalonijas valdība ir paziņojusi, ka gadījumā, ja vairākums kataloņu atbalstīs atdalīšanos no Spānijas, tad tā 48 stundu laikā pasludinās Katalonijas neatkarību.

Palikšana kaitēs

Katalonijas Nacionālā diena, ko reģionā ik gadu atzīmē 11. septembrī, pēdējos gados ir kļuvusi par platformu neatkarības atbalstītāju politisko uzskatu paušanai. 2012. gada 11. septembrī Barselonā notika pirmā kataloņu separātistu organizētā demonstrācija, uz kuru sapulcējās no 600 tūkstošiem līdz diviem miljoniem cilvēku, kuri pieprasīja 7,5 miljonu iedzīvotāju lielā reģiona atdalīšanos no Spānijas.

Viens no cēloņiem kataloņu separātisma pieaugumam bija Spānijas Augstākās tiesas 2010. gada spriedums, kurā kā nekonstitucionāli tika noraidīti vairāki punkti 2006. gadā Katalonijas un Spānijas parlamentā apstiprinātajos un Katalonijas iedzīvotāju nobalsošanā atbalstītajos statūtos, kas paredzēja plašākas pašnoteikšanās tiesības Katalonijai.

Tomēr galvenais iemesls bija nauda. Katalonija ir viens no bagātākajiem Spānijas reģioniem, kura ekonomika veido aptuveni 20% no visas Spānijas ekonomikas. Reģionā mīt tikai 16% no Spānijas 46,5 miljoniem iedzīvotāju, bet Katalonijā tiek saražoti 25% no visa valsts eksporta. Katalonijas valdība apgalvo, ka tā ik gadu 20% no saviem nodokļu ieņēmumiem nodod Madridei, bet no valsts budžeta iegūst tikai 14% no finansējuma sabiedriskajiem pakalpojumiem un infrastruktūras projektiem. 

"Laiks iet, un cilvēki arvien vairāk saprot, ka mums kaitētu palikšana Spānijas sastāvā," pirmdienas demonstrācijas dalībniece Anna Komelasa sacīja ziņu aģentūrai AFP. Šī gada Nacionālās dienas demonstrācijas mērķis bija mobilizēt vēlētājus pirms iecerētā neatkarības referenduma. "Ko vairāk mēs varētu izdarīt, lai liktu saprast, ka Katalonijas iedzīvotāji tikai vēlas nobalsot?" vaicāja reģiona prezidents Karless Pudždemons.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 13. septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits