Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Policijai bažas par marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizāciju Vācijā

Vairāki simti cilvēku naktī uz pirmdienu pulcējās pie Brandenburgas vārtiem Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, lai ar īpašu pasākumu sagaidītu marihuānas daļējas legalizācijas stāšanos spēkā valstī 1. aprīlī, vēsta Deutsche Welle.

Pasākuma dalībnieki pauda prieku, ka vairs nebūs jāslēpj savi paradumi un jāiegādājas marihuāna nelegāli. Savukārt Vācijas policistu arodbiedrība brīdinājusi, ka jaunā likuma stāšanās spēkā ne tikai sagādās papildu darbu policistiem, bet var izraisīt arī dažādas konfliktsituācijas, jo policisti nav ne apmācīti jauno regulāciju ieviešanā, ne apgādāti ar precīziem mērinstrumentiem, kas ļautu pārliecināties, vai tiek ievērotas likuma prasības.

Jaunās likuma normas paredz, ka pieaugušajiem Vācijā būs atļauts pārnēsāt līdz 25 gramiem marihuānas, kas paredzēta personīgai izmantošanai. Marihuānas smēķēšana sabiedriskās vietās būs atļauta, taču aizliegta bērnu klātbūtnē, 10 metru attālumā no skolām, sporta celtnēm, kā arī gājēju pārvietošanās zonās no septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Pieaugušie drīkstēs dzīvesvietā glabāt līdz 50 gramiem marihuānas, kā arī audzēt trīs marihuānas kaņepju augus.

No 1. jūlija marihuānas mīļotāji varēs apvienoties īpašos marihuānas klubos, kuriem būs atļauta marihuānas audzēšana un iegāde bez peļņas iegūšanas. Šādos klubos drīkstēs apvienoties līdz 500 biedriem katrā. Par klubu biedriem varēs kļūt tikai 18 gadu vecumu sasniegušie Vācijas iedzīvotāji. Taču marihuānas lietošana klubu telpās nebūs atļauta.

Kā uzsver BBC, šos klubus marihuānas iegādei nedrīkstēs izmantot tūristi, lai tie nepārvērstos par Amsterdamas tipa marihuānas kafejnīcām.

Marihuānas liberalizāciju aizstāvējis Vācijas veselības ministrs Karls Lauterbahs, kurš līdzšinējo narkotiku policiju nodēvējis par neveiksmīgu un melno tirgu veicinošu. Tieslietu ministrs Marko Bušmans paudis viedokli, ka izmaiņas sākotnēji izraisīs tieslietu sistēmas un policijas darba pieaugumu, taču ilgtermiņā atvieglos to, ļaujot fokusēties uz svarīgākiem likumpārkāpumiem.

Vācijas Kristīgi demokrātiskā savienība (CDU) jau solījusi atcelt marihuānas dekriminalizāciju, ja uzvarēs nākamajās vēlēšanās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits