Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Bažas par zinātniski nepamatotiem lēmumiem politikā

Populisti, labējie lec uz pretvakcinēšanās viļņa

Populistisko partiju popularitātes pieaugums un nonākšana valdību vadībā sākusi nopietni apdraudēt sabiedrības veselību, jo bieži izmanto pretvakcinēšanās mītus lielāka atbalstītāju loka iegūšanai. Īpaši aktuāla tā ir tā dēvēto postpatiesību laikmetā, kurā tehnoloģiju un sociālo tīklu attīstība rada iespējas pretvakcinēšanās mītu veidotājiem ātri iegūt atbalstītājus un eksplozīvi izplatīt savus zinātniski nepamatotos apgalvojumus.

Masaliņas Itālijā

Par pēdējo spilgto piemēru tam ir kļuvusi Itālija. Itālijas Nacionālā veselības institūta (nacionālā veselības pētniecības organizācija) vadītājs Valters Ričiardi, kurš gada nogalē paziņoja, ka atkāpsies no amata Itālijas valdības pretzinātniskās un ksenofobiskās nostājas dēļ, ir brīdinājis, ka politiska iejaukšanās zinātnē izplatās visā pasaulē, vēsta Deutsche Welle. Pagājušajā nedēļā intervijā laikrakstam Corriere della Sera Ričiardi paziņoja, ka vadības pārstāvji daudzos jautājumos ir pauduši atbalstu nezinātniskai vai atklāti pretzinātniskai nostājai. Pašlaik Itālijas valdību veido galēji labējā Ziemeļu līga un populistiskā Piecu zvaigžņu kustība.

Īpašu Ričiardi kritiku izpelnījies iekšlietu ministrs Mateo Salvīni, kurš ir arī vicepremjers: "Ir pilnīgi skaidrs – ja vicepremjers paziņo, ka viņš kā tēvs uzskata, ka ir par daudz vakcīnu un ka tās ir bezjēdzīgas un bīstamas, tā nav vienkārši nezinātniska pieeja. Tā ir pretzinātniska." 

Deutsche Welle raksta, ka 2017. gadā Itālijas iepriekšējā – centriski labējā valdība – ieviesa obligātu skolas vecuma bērnu vakcināciju pret 10 slimībām, tostarp masaliņām, stingumkrampjiem un poliomielītu. Piecu zvaigžņu kustības un Ziemeļu līgas politiķi jau toreiz bija opozīcijā pret šo likumu, paziņojot, ka tas ir izdevīgs tikai farmācijas uzņēmumiem, un apgalvojot, ka vakcīnas izraisa autismu. Šie apgalvojumi tika pamatoti ar kādreiz publicētu pētījumu, kurš pēc tam ir atmaskots kā safabricēts un zinātnisku pierādījumu kritērijiem neatbilstošs.

2018. gada augustā, kad Itāliju jau vadīja populistu valdība, parlamenta apakšpalāta pieņēma likumu, kas obligāto vakcinēšanu atcēla. Novembrī, parādoties ziņām, ka Itālija pērn piedzīvojusi otru lielāko masaliņu uzliesmojumu Eiropā ar 4000 inficētajiem un četriem nāves gadījumiem, valdības pārstāvis gan pauda atbalstu vakcinācijai pret masaliņām. Taču jau decembrī Itālijas valdība šokēja valsts zinātnisko sabiedrību, paziņodama, ka izformē visu 30 zinātnisko ekspertu grupu, kas pildīja valdības padomdevēju funkcijas veselības politikas jomā.

Ričiardi, kurš ir pasaulē atzīts veselības eksperts, velk paralēles ar Itālijas pašvaldības un ASV prezidenta Donalda Trampa publiski pausto skepticismu pret zinātni. "Viss tas man atgādina Donalda Trampa ieteikumu nacionālajām veselības institūcijām vairs nelietot terminu "pierādījumos balstīts". Šāda pieeja ir raksturīga populistiem, kuriem ir milzīgas grūtības komunicēt un mijiedarboties ar zinātni," teica Ričiardi.

Lepēna izmanto

Taču Itālija nav vienīgā, kur iezīmējas viedokļu sakritība starp populistu politiķiem un pretvakcinēšanās aktīvistiem. The Guardian raksta, ka, saskaroties ar zemajiem vakcinēšanās rādītājiem, pērn janvārī Francijas valdība nolēma, ka pie trim vakcīnām, kas obligātas, lai saņemtu atļauju bērniem apmeklēt skolu, pievienojamas vēl astoņas. Savu noraidošo attieksmi nekavējoties un skaļi pauda galēji labējo līdere Marina Lepēna, citējot pretvakcinācijas aktīvistu galveno argumentu, ka neviens nevar būt pārliecināts par daudzo vakcīnu ietekmi uz veselību ilgtermiņā. Sociologs Žoslēns Rods saka: "Populistiskie galējie labējie neuzsāka pretvakcinēšanās kustību Francijā, taču izmantoja iespēju uzlēkt uz viļņa, kad redzēja, ka tas aktualizējas sabiedrībā." 


Visu rakstu lasiet avīzes Diena pirmdienas, 7. janvāra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

beem
b
Labāk labējie populisti nekā kreisās vakcīnas.
Ārsts
Ā
Ja publicē šādu "pasaulē atzītā veselības eksperta Ričiardi" viedokli, tad prasās pēc pierādījumiem, ka viņš nav kādas transnacionālās farmācijas firmas apmaksāts viedokļa paudējs. Par to, ka raksts ir manipulatīvs, liecina birkas - "populisti, labējie" klāt kāršana visiem, kas šaubās vai uzdrošinās kritizēt vienīgo pareizo viedokli.
Farmacija
F
Protams, lobistu politizetajam farmacijas biznesam shis 11 obligates vakcinas 3 vieta ir loti izdevigas. Tie ir miljardi eiro! Un berni, kuri dzimushi pec 2008. gada ir trusishi. Tad jau redzesim pec 30 gadiem, kas notiks ar tiem, kuri 3 vakcinu vieta bus sanemusi 11. Katrai vakcinai ir tris obligatas potes. Aritmetika elementara. Pirmaja dzives gada shajos bernos, neprasot vecaku piekrishanu (vakcinas obligates) tiks ielaistas 33 potes... Bez nekadiem zinatniskajiem petijumiem, kadas sekas TADS daudzums vakcinu 1. dzives gada nodaris mazulja aknam, nierem un autoimunajai sistemai. Nav tadu petijumu! Nav jabut populistam, ir jabut vienkarshi logiski domajosham cilvekam! Ka var ljaut taa eksperimentet ar saviem berniem?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits