Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Prese: Kļūdas atzīšana nav glābusi Vācijas prezidenta reputāciju

Fakts, ka Vācijas prezidents Kristiāns Vulfs televīzijas ēterā atzinis savu kļūdu, nav glābis viņa reputāciju, ceturtdien secina prese.

20 minūšu garajā intervijā Vulfs televīzijas ēterā trešdienas vakarā atzina, ka pieļāvis "nopietnu kļūdu", izsakot draudus laikraksta Bild žurnālistiem, kuri gatavojās publicēt Vulfam neglaimojošo rakstu par prezidenta privāto aizdevumu mājas iegādei. Tomēr Vulfs piebilda, ka sajuties kā upuris, ārvalstu vizītes laikā uzzinot, ka Bild gatavo rakstu par aizdevumu, ko viņš bija slēpis no sabiedrības.

Vienlaikus viņš solīja turpināt pildīt prezidenta pienākumus. Vulfa atzīšanās gan nav mainījusi Vācijas mediju domas, un ceturtdien prese uzsver, ka prezidents izniekojis doto iespēju.

"Izniekota iespēja," šādu virsrakstu rakstam par Vulfa interviju televīzijā izraudzījies laikraksts Bild, kas atradies jau trīs nedēļas ilgušā skandāla centrā. Vulfs "izniekoja vēl vienu, iespējams, pēdējo iespēju ar cieņu turpināt savu darbu šajā amatā," raksta avīze. "Prezidenta institūcijai būs nepieciešami vairāki gadi, lai atgūtos [no šī skandāla]. Un viss vēl nebūt nav beidzies."

Savukārt laikraksts Sueddeutsche Zeitung atgādina - viens no konstitūcijā noteiktajiem prezidenta pienākumiem ir apžēlot cilvēkus. Vulfs, norādot, ka viņš ir "cilvēks, un cilvēki kļūdās", kļuvis par pirmo prezidentu, kurš apžēlojis pats sevi, uzskata avīze. Vaicājot, kā Vulfs varētu atjaunot uzticību prezidenta amatam, avīze raksta: "Vulfs acīmredzot tic, ka viņš vienīgais to var paveikt. Šāda pārliecība ir viņam vienam."

Tikmēr ietekmīgais žurnāls Der Spiegel savā tīmekļa vietnē norāda - ir labi zināms, ka neviens politiskais līderis nevēlas jaunas prezidenta vēlēšanas. "Pārāk apgrūtinoši, pārāk kaitinoši, pārāk liels izgāšanās risks," raksta izdevums. "Tādēļ Vulfam ir atļauts palikt. Pagaidām." Kā liecina ceturtdien publiskotā sabiedriskās domas aptauja, kas veikta vēl pirms Vulfa intervijas televīzijā, 50% respondentu uzskata, ka viņam vajadzētu demisionēt, bet 47% domā, ka Vulfs var palikt šajā amatā.

Prezidents Vulfs, kurš nonācis kritiķu krustugunīs par privāto aizdevumu mājas iegādei, decembrī piedraudējis žurnālistiem ar kriminālapsūdzībām, ja tiks publiskota viņam neglaimojošā informācija, liecina atklātībā nonākušās ziņas. Uzzinot, ka valsts pirktākais laikraksts Bild grasās publiskot informāciju par 500 000 eiro (351 402 latu) lielo aizdevumu, ko Vulfs bija saņēmis no kāda turīga uzņēmēja sievas, taču nebija deklarējis, pašreizējais prezidents 12.decembrī, uzturoties valsts vizītē Kuveitā, piezvanījis avīzes redaktoram un viņa automātiskajā atbildētajā piedraudējis ar kriminālapsūdzībām pret žurnālistiem, kas strādā pie šīs lietas, un solījis uzsākt karu pret laikrakstu. Ar ko šīs kriminālapsūdzības būtu saistītas, gan nav zināms.

Nākamajā dienā Bild tomēr publiskoja informāciju par Vulfa aizdevumu. Savukārt izdevums Welt am Sonntag liecina, ka tā žurnālists izsaukts uz prezidenta pili, kur sarāts par publikāciju, kurā pieminētas Vulfa saspringtās attiecības ar pusmāsu.

Vulfa prezidentūra bijusi nestabila jau no sākta gala. Prezidenta amatam Vulfu izraudzījās kanclere Angela Merkele, bet viņa ievēlēšana 2010.gada jūnijā nebija tika sekmīga, kā varētu gaidīt, jo pat vairāki valdošās koalīcijas deputāti atteicās par viņu balsot.

Jāatgādina, ka aizvadītā gada nogalē atklātībā nonāca informācija, ka Vulfs, toreiz vēl būdams Lejassaksijas federālās zemes premjerministrs, pavalsts deputātiem noklusēja, ka no turīgā uzņēmēja Egona Gērkensa sievas saņēmis ievērojamu aizdevumu. Viņš noliedz, ka būtu saņēmis līdzekļus no paša Gērkensa.

Vulfs sabiedrībai jau atvainojies un atzinis, ka viņam vajadzējis būt atklātākam par saviem darījumiem. Vienlaikus viņš solījis "apzinīgi" turpināt prezidenta amata pienākumu pildīšanu.

Skandālam pieņemoties spēkā, atklātībā nonākusi arī informācija, ka kāds cits uzņēmējs piešķīris līdzekļus Vulfa grāmatas atpazīstamības veicināšanai. Šī grāmata tolaik palīdzēja viņam tikt atkārtoti pārvēlētam amatā. Savukārt ietekmīgais žurnāls Der Spiegel vēstīja, ka Vulfs, iespējams, palīdzējis kādam draugam, kurš nodarbojas ar pasākumu organizēšanu, iegūt pasūtījumu laika posmā no 2007. līdz 2009.gadam rīkot vairākas valdības finansētas konferences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits