Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Prioritātes ārpolitikā 2013.gadā – gatavošanās prezidentūrai Eiropas Savienībā un atbalsts eiro ieviešanai

24.janvārī Saeimā notiks ikgadējās ārpolitikas debates, kurās ar uzrunu uzstāsies ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Ministrs savā uzrunā aicinās Saeimas deputātus atbalstīt ārpolitiskās prioritātes 2013.gadam – gatavošanos prezidentūrai Eiropas Savienībā un pievienošanos vienotai Eiropas valūtai eiro.

2013.gadā turpināsies arī sarunas par ES daudzgadu budžetu, kurā Latvija cīnās par finansējuma saglabāšanu kohēzijai līdzšinējā līmenī un arī par maksimāli strauju tiešo maksājumu izlīdzināšanu lauksaimniekiem. Arī šo jautājumu ārlietu ministrs redz kā svarīgu prioritāti savā darba kārtībā, Diena.lv informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Īstenojot 2012.gada ārpolitikas mērķus, ārlietu dienests kopā ar citām valdības institūcijām strādāja pie vairāku ārpolitisko prioritāšu sasniegšanas - valsts interesēm izdevīgu nosacījumu panākšanas sarunās par Eiropas Savienības 2014.–2020.gada budžetu, ārējo ekonomisko attiecību veidošanu ar trešajām valstīm, kā arī gatavošanos prezidentūrai Eiropas Savienībā. Ārlietu dienests sniedza atbalstu Latvijas uzņēmējiem, palīdzot apgūt jaunus tirgus ārvalstīs, aizstāvēja Latvijas ekonomiskās intereses dažādās valstīs un institūcijās, nepieļaujot, piemēram, Latvijas tautsaimniecības interešu ierobežošanu Baltkrievijā. Svarīgu vietu Latvijas ārpolitikā ieņēma darbs pie labu kaimiņattiecību veidošanas ar Krieviju, aicinot aktivizēt politisko un ekonomisko dialogu. Gada laikā tika ratificēta abu valstu uzņēmējiem svarīgā dubultnodokļu konvencija, notika Starpvaldību, robežas demarkācijas un vēsturnieku komisiju sēde. Īpaši aktīvi attīstījās savstarpējās tirdzniecības attiecības un auga investīciju apjomi, norāda ĀM.

2013.gadā ārlietu ministrs E.Rinkēvičs par prioritātēm ir izvirzījis tālāku gatavošanos prezidentūrai Eiropas Savienībā un atbalsta panākšanu Latvijas dalībai eiro. Ministrs vēlas turpināt darbu pie prezidentūras prioritāšu noteikšanas, un šī ārpolitikas diskusija Saeimā ir svarīgs tās elements. Kā vieni no perspektīvākajiem virzieniem ir darbs Austrumu Partnerības un Centrālās Āzijas valstu virzienā. Šīs valstis augsti vērtē Latvijas paveikto reformu jomā, redz Latviju kā dabisku partneri savā vēlmē stiprināt attiecības ar Eiropas Savienību. Latvija labi pazīst šos reģionus, un kopš neatkarības atjaunošanas ir izveidojusi aktīvu ekonomisko un politisko dialogu ar šo reģionu valstīm. Šajā gadā plānots vēl vairāk kāpināt attiecību intensitāti ar tām, par prioritāti izvirzot tirdzniecības, investīciju, izglītības kontaktu veicināšanu. Latvija sniegs ieguldījumu aktīvākas Eiropas Savienības lomas nodrošināšanai šajos reģionos, teikts Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Ārlietu ministrija un Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības var sniegt būtisku ieguldījumu, lai  starptautiskā līmenī nodrošinātu atbalstu eiro ieviešanas Latvijā. E.Rinkēvičs ir pārliecināts, ka pievienošanās eirozonai stiprinās Latvijas ārējo un ekonomisko drošību, kā arī sniegs papildus iespējas celt labklājības līmeni katram Latvijas iedzīvotājam. Kā uzskata ārlietu ministrs, tā ir iespēja radīt lielāku interesi par Latviju kā investīcijām labvēlīgu vidi, īpaši no Krievijas uzņēmēju puses, uzskata ĀM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits