Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rumānijā mazinās izredzes uz pirmstermiņa vēlēšanām

Rumānijas liberāļu ieceri panākt pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu pirmdien bloķējusi gan Konstitucionālā tiesa, gan parlaments, tādējādi vēl vairāk padziļinot politisko krīzi.

Mazākuma valdība, kuru vadīja Nacionālliberālās partijas (PNL) līderis Ludoviks Orbāns un kas bija atradusies pie varas tikai trīs mēnešus, 5.februārī zaudēja uzticības balsojumā.

Dienu vēlāk prezidents Klauss Johanniss, kas pats savulaik vadījis PNL, atkārtoti uzticēja valdības veidošanu Orbānam acīmredzamā nolūkā panākt pirmstermiņa vēlēšanas.

Johanniss var atlaist parlamentu tikai tad, ja 60 dienu laikā divi mēģinājumi izveidot jaunu valdību izgāžas.

Taču Konstitucionālā tiesa pirmdien atzina, ka premjerministra izvirzīšanai "jākalpo mērķim savākt parlamentāro vairākumu".

Opozīcijā esošo sociāldemokrātu (PSD) līderis Marčels Čolaku atzinīgi novērtējis tiesas lēmumu, norādot, ka tas nepārprotami uzliek prezidentam par pienākumu valdības veidošanu uzticēt kādam, kas patiesi spēj izveidot parlamentāro vairākumu, nevis tikai formāli izliekas, ka mēģina izveidot valdību.

PSD uzvarēja 2016.gadā notikušajās parlamenta vēlēšanās, taču pēc masu protestiem, ko izraisīja apsūdzības korupcijā, parlaments pērn izteica sociāldemokrātu veidotajai valdībai neuzticību.

Tomēr PSD joprojām kontrolē 203 no 465 parlamenta deputātu vietām, un pirmdien sociāldemokrāti boikotēja parlamenta sēdi, kurā bija paredzēts uzticības balsojums Orbānam.

Arī vairāku citu mazāko partiju deputāti uz sēdi neieradās, un tādējādi uzticības balsojuma sarīkošanai trūka kvoruma - vismaz 233 likumdevēju klātbūtnes.

Orbāns norādījis, ka PSD "šodien izvairījās no savu pienākumu pildīšanas". Viņš arī nosodījis Konstitucionālo tiesu kā "neobjektīvu" un noskaņotu par labu PSD.

Pēc tiesa lēmuma sasauktajā preses konferencē Johanniss neatklāja, ko nolēmis darīt turpmāk, taču atzina, ka izredzes uz pirmstermiņa vēlēšanām ir mazinājušās.

Arī viņš nosodījis sociāldemokrātus par politiskās krīzes izraisīšanu.

Jūnijā Rumānijā paredzētas pašvaldību vēlēšanas, taču kārtējās parlamenta vēlēšanas gaidāmas tikai nākama gada beigās.

Top komentāri

hmm
h
Pat nezinu, kas ir ļaunāks - sociāldemokrāti vai liberāļi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits