Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Trīs iespējamie Brexit scenāriji

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi trešdien pulcējas Briselē, lai lemtu, vai apmierināt Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas lūgumu atlikt Brexit. Ir izdalīti trīs dažādi notikumu scenāriji: bezvienošanās Brexit, Lielbritānijas izstāšanās no ES ar grozītu vienošanos vai ilgstoša Brexit atlikšana.

Bezvienošanās Brexit 12.aprīlī.

Meja lūgusi Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES atlikt līdz 30.jūnijam, un Lielbritānijas parlaments šonedēļ apstiprinājis likumu, kas premjerministrei uzdod dot priekšroku "Breksita" atlikšanai, ja alternatīva ir aiziešana no bloka bez vienošanās.

Savukārt ES, šķiet, labprātāk piekristu Eiropasdomes prezidenta Donalda Tuska piedāvātajai "elastīgajai" Lielbritānijas izstāšanās atlikšanai uz ilgāku laiku, iespējams, pat uz gadu.

Taču, ja trešdienas samitā vienošanos neizdosies panākt, Lielbritānijai automātiski ES jāpamet jau piektdien bez izstāšanās vienošanās.

ES jau vienreiz piekritusi atlikt Brexit, kas sākotnēji bija paredzēts 29.martā, un Mejai samitā nāksies sniegt pārliecinošu atbildi par to, ko dos vēl viens pagarinājums.

Ekonomisti brīdina, ka bezvienošanās Brexit var izsaukt tautsaimniecības satricinājumus abos Lamanša šauruma krastos un, par spīti sagatavošanās darbiem risku mazināšanai, radīt milzu sastrēgumus robežšķērsošanas punktos.

Izstāšanās saskaņā ar grozītu vienošanos.

Pēc trīskārtējas neveiksmes panākt viņas noslēgtās Brexit vienošanās apstiprināšanu parlamentā, Meja, cenšoties rast izeju no strupceļa, uzsākusi sarunas ar opozīcijā esošajiem leiboristiem, kas vēlas ciešāku saišu saglabāšanu ar ES pēc izstāšanās no bloka.

Leiboristi pieprasa Lielbritānijas palikšanu ES muitas ūnijā, taču pret to kategoriski iebilst eiroskeptiķi Mejas vadīto konservatīvo rindās.

Ja kompromisu tomēr izdosies panākt, Lielbritānija varētu izstāties no ES vēl pirms 23.maijā paredzētajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Izstāšanās līgums paredz ilgu pārejas periodu, kas nodrošinātu laiku, lai abas puses varētu vienoties par turpmākajām tirdzniecības attiecībām.

Brisele kategoriski atteikusies izdarīt jebkādas izmaiņas paša Brexit līguma tekstā, taču paudusi gatavību mainīt tam pievienoto politisko deklarāciju par turpmākajām savstarpējām attiecībām.

Izmisīgi cenšoties pārliecināt parlamenta deputātus beidzot atbalstīt viņas panākto vienošanos, Meja pat apsolījusi labvēlīga balsojuma gadījumā atkāpties, pirms tiks uzsāktas tirdzniecības sarunas ar ES. Taču arī tas nav līdzējis.

Ilgstoša Brexit atlikšana un stratēģijas maiņa.

Ja izeja no strupceļa netiks rasta tuvāko dienu laikā, Brexit, domājams, nāksies atlikt uz ilgāku laiku, un tad Lielbritānijai būs jāpiedalās EP vēlēšanās.

Eiropas Komisija (EK) izteikusi viedokli, ka šādā gadījumā Lielbritānijas izstāšanās no ES būtu atliekama vismaz līdz 2019.gada beigām un, iespējams, par vēl uz ilgāku laiku, lai dotu iespēju atbilstoši mainīt Brexit stratēģiju.

Tā dēvētā "elastīgā" izstāšanās atlikšana paredz, ka Lielbritānija varēs atstāt ES tiklīdz tiks atrasts risinājums, kam nodrošināts parlamenta vairākuma atbalsts.

Taču Brexit atlikšana uz ilgāku laiku paver ceļu arī citām iespējam, tostarp pirmstermiņa parlamenta vēlēšanām, Mejas nomaiņai vai pat atkārtotam referendumam.

Ārkārtas vēlēšanu gadījumā, ja tajās kāda partija uzvarētu ar pārliecinošu vairākumu, būtu iespējams izveidot daudz stiprāku valdību.

Taču pastāv risks, ka situācija nemainīsies, jo šobrīd aptaujas nevienai no partijām šādu vairākumu nesola.

Turklāt abām lielākajām partijām - gan torijiem, gan leiboristiem - var sagādāt grūtības tādas Brexit programmas piedāvāšana, kuru varētu atbalstīt visi attiecīgās partijas deputāti.

Ilgstoša Brexit atlikšana paver arī iespēju atkārtota referenduma sarīkošanai, un tiek ziņots, ka leiboristi starppartiju sarunās to varētu pieprasīt apmaiņā pret atbalstu Mejas panāktās Brexit vienošanās atbalstīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits