Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Vācijai un Turcijai dziļa diplomātiskā krīze

Padziļinās saspīlējums starp Eiropas Savienības (ES) ietekmīgāko dalībvalsti Vāciju un Turciju, kam ir nozīmīga loma ES centienos samazināt migrantu plūsmu uz Eiropu. Vācijas valdības pārstāvji aicinājuši Ankaru nešantažēt ES ar brīdinājumiem lauzt vienošanos, kas paredz deportēt atpakaļ uz Turciju "neregulāros" migrantus, kuri no tās teritorijas ir nonākuši Grieķijā, ja ES tuvākajos mēnešos neieviesīs bezvīzu režīmu ar Turciju.

Savukārt Turcijas valdība šonedēļ izsauca Vācijas vēstnieku, lai saņemtu paskaidrojumus, kāpēc Vācijas Konstitucionālā tiesa aizliedza pārraidīt Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana uzrunu vairākiem desmitiem tūkstošiem viņa atbalstītāju, kuri svētdien bija sapulcējušies Vācijas pilsētā Ķelnē.

Pagājušajā gadā Eiropā ieradās vairāk nekā miljons migrantu un patvēruma meklētāju, vairākums no viņiem - Vācijā. Lai samazinātu milzīgo migrantu plūsmu, ES un Turcija martā noslēdza vienošanos, kas paredz, ka Turcija no Grieķijas uzņem atpakaļ tos migrantus, kuri nevar pretendēt uz patvērumu ES. Apmaiņā pret katru migrantu ES apņēmās uzņemt vienu sīriešu bēgli un apsolīja Turcijai finansiālu palīdzību trīs miljardu eiro apmērā. Abas puses arī vienojās atsākt sarunas par Turcijas uzņemšanu ES un atļaut turkiem brīvu pārvietošanos Šengenas zonā.

Kopš vienošanās noslēgšanas ik dienu, šķērsojot Egejas jūru, no Turcijas Grieķijā nonāk vidēji 89 migranti. Salīdzinājumam - pirms tam katru dienu Grieķijā no Turcijas ieradās vidēji 1740 migrantu, liecina Eiropas Komisijas apkopotie dati. Tomēr Grieķijas varasiestādes apgalvo, ka kopš 15. jūlijā Turcijā notikušā militārā apvērsuma mēģinājuma migrantu plūsma "pastāvīgi un acīmredzami" palielinās, raksta EUobserver.com.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu intervijā vācu laikraksta Frankfurter Allgemeine Zeitung pirmdienas numurā brīdināja, ka Ankara varētu atteikties pildīt vienošanos ar ES, ja Brisele līdz oktobrim nepaziņos par bezvīzu režīma ar Turciju ieviešanu. ES līdz šim kavējusies izpildīt šo solījumu, jo Turcija neesot izpildījusi 72 priekšnoteikumus, tajā skaitā grozījusi pretterorisma likumdošanu, kas pārlieku plaši interpretējot terorismu, tādējādi atļaujot Turcijas varasiestādēm vērsties pret valdības kritiķiem, kā tas redzams arī pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma.

Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriēls paziņojis, ka tikai no Turcijas ir atkarīga vīzu režīma atcelšana. "Vāciju un Eiropu nekādā gadījumā nevar šantažēt," sacījis politiķis.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 3. augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits