Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Par to ziņo televīzijas kanāls "n-tv.de", atsaucoties uz vairāku sanāksmes dalībnieki teikto žurnālam "Spiegel".

Tiek vēstīts, ka viens miljards eiro ir paredzēts ikgadējām darbības izmaksām, četri miljardi eiro ir paredzēti liela aprīkojuma, piemēram, tanku, iegādei un seši miljardi eiro - citiem ieguldījumiem, piemēram, infrastruktūrā un uniformās. Šajā summā nav iekļautas izmaksas pabalstiem par dienestu ārvalstīs. Brigādei Lietuvā paredzēts piesaistīt 4800 karavīru un 200 civilpersonu vairāku gadu garumā.

Kā raksta "Spiegel", ministrijas pārstāvis arī atzina, ka daudzi finansējuma jautājumi ar Lietuvas valdību vēl nav atrisināti. Cita starpā tie ietver bērnudārzu un skolu izmaksas valstī izvietoto karavīru bērniem, kā arī mājokļu būvniecības finansēšanu.

Aprīļa sākumā Viļņā ieradās vairāk nekā 20 Vācijas karavīru. Šī grupa ir Bundesvēra 45.brigādes Lietuvā sākotnējais komandējošais elements. Plānots, ka brigāde Lietuvā pilnas operacionālās spējas sasniegs 2027.gadā. Vācijas brigādes sastāvā būs jau esošais 203.tanku bataljons no Ziemeļreinas-Vestfālenes un 122.mehanizēto kājnieku bataljons no Bavārijas.

Lietuva lēš, ka Vācijas brigādes uzņemšanai nepieciešamās investīcijas militārajā un mācību infrastruktūrā varētu sasniegt 800 miljonus eiro.

Par Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā sāka runāt pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī, un Vācija par konkrētiem plāniem paziņoja pagājušā gada jūnijā. Tā mērķis ir stiprināt Lietuvas un visa NATO austrumu spārna drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits