Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zelenskis uzdod izmeklēt iespējamo korupciju atbrīvošanā no militārā dienesta

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka uzdevis tiesībsargājošajām iestādēm veikt pārbaudi par militāro ārstu komisiju lēmumu par atbrīvošanu no militārā dienesta pamatotību, jo pastāv aizdomas, ka daļa no šiem lēmumiem pieņemti korupcijas rezultātā, vēsta Interfax.com.ua.

Savā ikvakara videouzrunā V. Zelenskis pastāstīja, ka šis jautājums izskatīts Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdē, kurā izskanējusī informācija liecina, ka daudzas personas pēc 2022. gada februāra saņēmušas šo medicīnisko komisiju atzinumus ar viltus diagnozēm, lai izvairītos no karaklausības un izbrauktu uz ārzemēm. Tāpēc nolemts rūpīgi pārbaudīt šo lēmumu pamatotību un iespējamo korupciju.

"Izskanēja piemēri, ka ir reģioni, kuros medicīnisko komisiju lēmumu skaits par atbrīvošanu no militārā dienesta kopš pērnā gada februāra ir desmitkāršojies. Ir pilnīgi skaidrs, kas šie ir par lēmumiem. Korumpēti lēmumi," teica prezidents. Viņš pastāstīja par izmeklēšanā noskaidroto, ka kukuļi, kas doti amatpersonām, lai šādi lēmumi tiktu pieņemti, ir variējuši 3–15 tūkstošu dolāru robežās. Tagad tikšot rūpīgi izanalizēts, cik cilvēku ir pametuši valsti, balstoties uz nepamatotiem medicīnisko komisiju lēmumiem. Tie esot tūkstošiem cilvēku. V. Zelenskis arī paziņoja, ka jāpārskata ierobežota derīguma militārajam dienestam klasifikācija, lai pēc skaidriem kritērijiem tiktu novērtēta cilvēka atbilstība dienestam valsts aizsardzībā un lai militārie formējumi, īpaši kaujas vienības, skaidri zinātu, kādi cilvēki tām tiek nosūtīti.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma visiem Ukrainas pilsoņiem vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri atzīti par derīgiem militārajam dienestam, ar atsevišķiem izņēmumiem ir aizliegts pamest valsti.

Al Jazeera atgādina, ka augusta sākumā V. Zelenskis atlaida visus Ukrainas apgabalu kara komisārus, paziņojot, ka ierosinātas krimināllietas par korupciju pret 112 amatpersonām, kuras ir atbildīgas par karaklausībai pakļauto reģistrāciju un mobilizāciju.

Jūlijā mediju veiktā izmeklēšana atklāja, ka Odesas apgabala kara komisāra Jevhena Borisova ģimenei pieder miljoniem dolāru vērti nekustamie īpašumi un luksusa klases automašīnas Spānijā. Viņš tika apsūdzēts nelikumīgu ienākumu iegūšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits