Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aptauja: gandrīz puse Krievijas iedzīvotāju uzskata 1991. gada lēmumu aizliegt PSKP par nepareizu

47% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju atzīst, ka, viņuprāt, pirmā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina 1991.gada lēmums aizliegt Padomju Savienības komunistisko partiju (PSKP) bija nepareizs, bet par pareizu šo lēmumu uzskata katrs ceturtais jeb 26% aptaujāto, liecina Viskrievijas sabiedriskās domas izpētes centra (VCIOM) veiktās aptaujas rezultāti.

Pirms 20 gadiem 38% Krievijas iedzīvotāju uzskatīja, ka Jeļcina lēmumus bija pareizs, un tikpat daudz cilvēku bija pretējās domās, trešdien informēja centra sociologi.

PSKP aizliegumam visās vecuma grupās ir apmēram vienāds atbalstītāju īpatsvars - 26-28% aptaujāto, izņemot pensionārus, kuru vidū Jeļcina lēmumu par pareizu šodien uzskata 21% aptaujāto. Vecāka gadagājuma aptaujātie vairāk noskaņoti nosodīt PSKP darbības aizliegumu, bet jaunāki aptaujas dalībnieki biežāk nespēja sniegt konkrētu šī lēmuma vērtējumu.

52% aptaujāto uzskata, ka būtu bijis lieki rīkot tiesas prāvu pret PSKP, bet 20% pieļauj, ka tomēr vajadzēja izskatīt partijas darbību tiesā. Pirms 20 gadiem šādu prāvu vēlējās 36% Krievijas iedzīvotāju.

Aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju netic, ka aizliegums 90.gados visiem bijušajiem PSKP biedriem un Valsts drošības komitejas (VDK) aģentiem ieņemt augstus amatus būtu veicinājis ātrāku jaunas dzīves sākumu valstī. Tikai 28% aptaujāto uzskata, ka tāda aizlieguma gadījumā "jauna dzīve" sāktos ātrāk, 38% pieļauj, ka šāds pasākums nekādi neveicinātu situācijas uzlabošanos valstī.

Laikā no 13.līdz 14.augustam VCIOM aptaujāja Krievijas iedzīvotājus 138 apdzīvotās vietās 46 Krievijas apgabalos, novados un republikās.

Pēc 1991.gada augusta puča neizdošanās toreizējais Krievijas prezidents Jeļcins apturēta PSKP darbību Krievijas teritorijā. Tika konfiscēts partijas īpašums. Ar 1991.gada 6.novembra prezidenta dekrētu PSKP darbība tika pārtraukta un tās organizācijas struktūra atlaista.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits